Metro-portal.hr

objavljeno 05.10.2010. 09:09:07
U POGONU

Sjeverna Koreja obnavlja nuklearni program

Sjeverna Koreja modernizira nuklearni pogon u Yongbyonu gdje priprema teren za gradnju i počinje graditi nove objekte

Sjeverna Koreja obnavlja nuklearni program
Sjeverna Koreja obnavlja nuklearni program (Shutterstock)

Sjeverna Koreja trenutačno obnavlja nuklearni kompleks u Yongbyonu koji se smatra stožerom njezina nuklearnog programa, izjavio je u utorak južnokorejski ministar obrane.

"Sjeverna Koreja trenutačno radi na obnovi svojih nuklearnih postrojenja i nastavlja rad na održavanju u Yongbyonu", rekao je glasnogovornik ministarstva, prenoseći izjavu što ju je u ponedjeljak pred zastupnicima u parlamentu dao ministar obrane Kim Tae-Young. "Sjeverna Koreja priprema teren za gradnju i počela je graditi nove objekte", dodao je glasnogovornik.

Dnevnik Dong-A Ilbo prenosi izjavu neimenovana dužnosnika južnokorejske vlade da su uz rashladni toranj srušen 2008. podignute dvije nove zgrade.

Prošlog tjedna Institut za međunarodnu znanost i sigurnost (ISIS) iz Washingtona objavio je da su pripremni i građevinski radovi počeli u Yongbyonu (96 km od Pjongjanga), pokraj rashladnog tornja, po satelitskim snimkama. ISIS ističe da svrha tih radova nije jasna, ali da se moraju nadzirati.

U Yongbyonu je pogon za proizvodnju plutonija koji se koristi u proizvodnji atomskog oružja. Američka obavještajna agencija CIA smatra da Pjongjang ima dovoljno plutonija za izradu šest do osam atomskih bomba.

Sjeverna Koreja zatvorila je Yongbyon 2007. na temelju ugovora koji je plod pregovora Šestorice (SAD, Sjeverna i Južna Koreja, Japan, Rusija i Kina), a svrha mu je da suzbije nuklearne ambicije Pjongjanga. On je u travnju 2009. napustio šesteročlane pregovore i mjeseca dana poslije izveo nuklearni pokus. Zadnjih tjedana pokazuje volju za nastavak pregovora, ali Washington ističe da je odgovornost sada "izričito" na Pjongjangu. (hina/metro-portal)

05.10.2010. 09:09:07
http://metro-portal.hr/sjeverna-koreja-obnavlja-nuklearni-program/49237/