Metro-portal.hr

objavljeno 24.08.2011. 15:26:00
NUKLEARNI PROGRAM

Sjeverna Koreja izrazila spremnost za nastavak pregovora

Pregovori bi trebali siromašnoj Sjevernoj Koreji omogućiti gospodarsku pomoć kao poticaj da odustane od nuklearnog programa

Fotografija vijesti

Vođa Sjeverne Koreje, Kim Jong-Il, rekao je danas kako je spreman za nastavak razgovora o testiranju nuklearnog oružja koje se vrši u toj zemlji te o njezinom nuklearnom programu, prenosi Hina.

Obećanje, dano na sastanku s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim, trebalo bi povećati izglede za obnovu šesterostranih pregovora o razoružanju u zamjenu za pomoć koji su prekinuti u prosincu 2008. kada ih je Sjeverna Koreja napustila.

Sjevernokorejski vođa, koji je u utorak stigao u ruski grad Ulan-Ude u oklopnom vlaku u prvi posjet Rusiji od 2002., nije se obratio novinarima. Rusiju je prvi put posjetio 2001.

SAD i Južna Koreja pozvali su Sjevernu Koreju da pristane na moratorij prije nastavka šesterostranih pregovora.

Pregovori bi trebali siromašnoj Sjevernoj Koreji omogućiti gospodarsku pomoć kao poticaj da odustane od nuklearnog programa.

Osim toga, ruski predsjednik rekao je da Sjeverna Koreja podržava projekt plinovoda kojim bi se slao plin Južnoj Koreji.

"Koliko shvaćam, Sjeverna Koreja zainteresirana je za realizaciju tog tipa trilateralnog projekta uz sudjelovanje Rusije i Južne Koreje", rekao je Medvedev.

Precizirao je da će plinovod biti dug 1700 kilometara s početnim kapacitetom do 10 milijardi metara prostornih plina na godinu.

Osim bilateralne suradnje, u razgovorima je bilo riječi i o jačanju političkog dijaloga i intenziviranju regionalnih humanitarnih kontakata, priopćio je Kremlj.

Kimov posjet Rusiji iz sigurnosnih razloga nije bio službeno najavljen.

Sjevernokorejski čelnik, koji je prije dva mjeseca posjetio Kinu, nastoji dobiti gospodarsku pomoć od svojih rijetkih saveznika jer mu zemlja gladuje, a u srpnju su je poharale razorne poplave.

Rusija je prošli tjedan objavila da će Sjevernoj Koreji poslati 50.000 tona žita.

Po analitičarima, Kim traži i potporu Moskve u procesu predaje vlasti svojem najmlađem sinu Kim Jong-Unu.

24.08.2011. 15:26:00
http://metro-portal.hr/sjeverna-koreja-izrazila-spremnost-za-nastavak-pregovora/62542/