Metro-portal.hr

objavljeno 12.11.2013. 16:06:00
SAVJETI

Sjemenke koje su odlične za zdravlje

Kad se govori o zdravoj hrani, obično se spominju korijeni, stabljike ili plodovi, no nekoliko sjemenki definitivno zaslužuje pažnju

Sjemenke su prepune korisnih sastojaka
Sjemenke su prepune korisnih sastojaka (Arhiva)

Sjemenke obično izbjegavamo, ili jedemo bundevine i suncokretove, zaboravljajući da ih ima napretek, i to s nebrojenim korisnim učincima za zdravlje. Najkorištenije su i dalje sjemenke nara, mediteranskog šipka, koje imaju vrlo malo kalorija, puno hranjivih tvari i gomilu antioksidansa i vitamina C - prava stvar za mršavljenje.

Sjemenke konoplje izvor su svih potrebnih esencijalnih aminokiselina koje naše tijelo treba, što ih čini sjajnim izborom za sve vegetarijance.

Sjemenke lana također se ne jedu često, što je greška jer su pune omega-3 masnih kiselina koje smanjuju upalne procese i lignana, tvari koja je odlična za prevenciju karcinoma. Prije upotrebe ih obavezno treba samljeti kako ne bi samo prošle kroz naš probavni sustav.

Chia sjemenke jačaju kosti, jer je u dvije žličice chia sjemenki toliko kalcija koliko ima i deblja kriška kvalitetnog sira, uz neusporedivo manje kalorija.

Sjemenke sezama odlične su za srce jer linoleinskom kiselinom i omega-6 masnim kiselinama učinkovito reguliraju razine štetnog kolesterola.

12.11.2013. 16:06:00
http://metro-portal.hr/sjemenke-koje-su-odlicne-za-zdravlje/81544/