Metro-portal.hr

objavljeno 12.06.2016. 10:25:00
PRIPAZITE

Sjedite li puno za računalom? Evo što će vam se dogoditi!

Ignoriranje ovih savjeta u budućnosti donosi sa sobom ozbiljne probleme s vidom, očnim mišićima, kralježnicom, koncentracijom

Pripazite na zdravlje
Pripazite na zdravlje (Shutterstock)

Sindrom računalnog vida jedna je od bolesti novog doba, a smatra se da je oko 70 milijuna ljudi diljem svijeta ugroženo jer toliko ih otprilike svakodnevno radi za računalom minimalno tri sata.

Njih čak 70 do 90 posto ima minimalno jednu nuspojavu ove bolesti: ako na kraju radnog dana u uredu zamijetite zamućen vid, dvostruku sliku, bol u glavi, vratu ili leđima te imate suhe, iritirane i krvave oči, znajte da je posrijedi sindrom računalnog vida, pošasti suvremenog čovjeka.

Dugoročno naprezanje očiju može dovesti do ozbiljnih oštećenja rožnice, kroničnih glavobolja povezanih s vidom, pa čak i djelomičnog gubitka vida, upozoravaju oftalmolozi

Sve to može se spriječiti i ublažiti ako poduzmete neke od potrebnih mjera. Namjestite visinu ekrana tako da bude niže od razine vaših očiju dok sjedite uspravno jer to zahtijeva minimalno naprezanje. Potom prilagodite svjetlost ekrana tako da vam opušta oči, a ne da ih iritira. Nemojte zaboraviti treptati jer to navlažuje oči i tijekom rada na računalo u minuti se trepne svega 12-15 puta od potrebnoh 17-20 puta.

Uzimajte stanke od par minuta svakih dva sata, ustanite, prošećite, udaljite se od zaslona. Također, dok sjedite se razgibajte svakih dvadesetak minuta i malo skrećite pogled sa zaslona kako bi oči bile svjesne i okoline oko vas. Najbolje je gledati u nešto udaljenije, recimo 20 metara od vas, i tako dvadesetak sekundi.

Sve ovo iznimno je potrebno suvremenom čovjeku jer ignoriranje ovih savjeta u budućnosti donosi sa sobom ozbiljne probleme s vidom, očnim mišićima, kralježnicom, koncentracijom... Pa, ako se to može izbjeći na ovako jednostavan način, nema smisla ne poslušati savjete.

12.06.2016. 10:25:00
http://metro-portal.hr/sjedite-li-puno-za-racunalom-evo-sto-ce-vam-se-dogoditi/98598/