Metro-portal.hr

objavljeno 12.05.2016. 11:23:00
STVARNO?

Sjajna vijest za ovisnike o mobitelima

Za mnoge rođene u posljednjih 30 godina teško je zamisliti život bez mobitela, ali kako su te spravice još uvijek relativno nove, znanstvenici i dalje prikupljaju podatke o njihovom dugoročnom utjecaju na zdravlje

Izgleda da ipak nisu opasni
Izgleda da ipak nisu opasni (Arhiva)

Mobiteli su pokrenuli revoluciju koja je dovela do smartphona, potpune i stalne umreženosti i cijelog niza ovisnosti koje su se razvile iz toga, a jedan od glavnih argumenata protiv pretjerane uporabe bio je (do sada) strah od mogućnosti da izazovu rak kod korisnika.

No, rezultati nove australske studije nisu pokazali nikakvu vezu između upotrebe mobitela i razvoja raka. Znanstvenici su prikupljali podatke o rastu korištenja mobitela između 1982. i 2013. i usporedili ih sa stopama učestalosti raka mozga.

"Nismo pronašli nikakvo povećanje učestalosti raka mozga usporedivo s naglim porastom upotrebe mobitela", rekao je znanstvenik Chris Mills u časopisu Cancer Epidemiology.

Istina, zabilježen je porast slučeva raka mozga u dobnoj skupini od 70 do 84 godine, ali to se dogodilo prije nego što su mobiteli bili u masovnoj upotrebi i znanstvenici to pripisuju razvoju dijagnostike i tehnika ranog otkrivanja raka. U studiji su analizirani zdravstveni kartoni gotovo 20 tisuća muškaraca i više od 14 tisuća žena. Prvi mobiteli su se u Australiji pojavili 1987. godine.

Vodeći autor studije Simon Chapman naglasio da su znanstvenici analizirali podatke iz dugog razdoblju, čak tri deseteljeća, kako bi se uvjerili da nema "djelovanja s odgodom" mobitela na razvoj raka. To jest, da ga ima već bi se pokazalo, rekao je Champan.

Znanstvenici napominju da će ipak trebati više od jedne studije kako bi se konačno odgovorilo na pitanje jesu li mobiteli nezdravi.

12.05.2016. 11:23:00
http://metro-portal.hr/sjajna-vijest-za-ovisnike-o-mobitelima/98087/