Metro-portal.hr

objavljeno 22.02.2009. 17:14:06
karneval

Sjajna karnevalska povorka u Rijeci

Više od osam tisuća maškara u riječkoj karnevalskoj povorci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Karmen Mrkić/CROPIX)

Središtem Rijeke danas se održava tradicionalna 26. Međunarodna karnevalska povorka, u kojoj u 97 maskiranih skupina sudjeluje više od 8000 sudionika, a najavljen je prolazak i 74 alegorijskih kola.

Uz većinu skupina iz Rijeke i šire okolice središtem grada prolaze gostujuće skupine iz drugih hrvatskih krajeva, iz Dalmacije, Istre, Gorskoga kotara te gosti iz inozemstva, iz Italije, Crne Gore, Makedonije i Srbije. Po procjenama, povorku je tijekom dana, kao i svake godine, pratilo na ulicama grada gotovo stotinu tisuća građana i gostiju.

Karnevalska povorka vrhunac je karnevalskog razdoblja ne samo ovog područja nego i najmasovnija i najglasovitija priredba maškara u Hrvatskoj.

Teme masaka skupina na riječkoj karnevalskoj povorci su od likova iz mašte poput junaka crtanih filmova, popularne kulture preko posve autorskih masaka proizašlih iz mašte karnevalista, a u koje se nerijetko ulaže višemjesečni trud, pa do satiričkih osvrta na aktualne događaje, kao što su recesija ili ove godine posebno popularan odnos Hrvatske i Slovenije. Tu su i zvončarske skupine, a jednom od njih, Halubajskim zvonačarima, kojih je najavljeno 250, završit će riječka karnevalska povorka.

Povorka prolazi ulicama središta grada, a središnja točka povorke je Korzo na kojem je postavljeno više montažnih tribina za gledatelje. Na nekoliko točaka uzduž trase postavljene su pozornice s kojih voditelji prate program i najavljuju skupine. Sve skupine kretanje gradom završavaju na Rivi, odnosno putničkoj obali.

Nakon završetka povorke, u moru u riječkoj luci bit će zapaljen Pust, lutka koja simbolizira sve grijehe i negativnosti. Zabava za sve članove maskiranih skupina koji odluče ostati u gradu i gledatelje povorke nastavit će se u velikom šatoru na Gatu Karoline riječke.

Zahvaljujući karnevalskoj povorci u Rijeku su ovoga vikenda stigli mnogi gosti iz drugih dijelova Hrvatske te inozemstva. Prema Rijeci su vozili specijalni vlakovi iz Zagreba, Čakovca, Varaždina i Osijeka te više desetaka autobusa iz cijele zemlje. Za ovu prigodu Rijeku je posjetilo i stotinjak Francuza u organiziranoj skupini.

Po podacima policije, tijekom dana u središtu grada nije bilo incidenata.

Inače, Riječki karneval je od 1995. punopravni član Europske udruge karnevalskih gradova te je svrstan među najznačajnije u Europi. (hina/metro-portal)

 

22.02.2009. 17:14:06
http://metro-portal.hr/sjajna-karnevalska-povorka-u-rijeci/15145/