Metro-portal.hr

objavljeno 24.08.2013. 16:44:00
RECEPTI

Sjajan recept za kolač od maka

Sjemenke maka biti smeđe, sivoplave i žute boje, a iz njih se može dobiti i ulje koje je jestivo kao i svako drugo sjemensko ulje

Od maka se radi ukusni kolači
Od maka se radi ukusni kolači (Arhiva)

Mak je bogat izvor minerala, pogotovo mangana, bakra i kalcija te dijetalnih vlakana, nezasićenih masnih kiselina i oleinske kiseline, te fitosterola.

Mak se može koristiti u za opuštanje mišića,  protiv bolova, za iskašljavanje i lječenje grčeva u abdomenu. Minerali i vitamini maka ublažuju razdražljivots, stres, potiču koncentraciju i raspoloženje.

Jeste li znali da su sjemenke maka sićušne, bubrežastog oblika, orašastog okusa i hrskave teksture? Mogu biti smeđe, sivoplave i žute boje, a iz njih se može dobiti i ulje koje je jestivo kao i svako drugo sjemensko ulje.

Najraniji zapisi o upotrebi maka potječu iz Mezopotamije, gdje se koristio u medicinske svrhe, ali je bio poznat i kao "hul gil" - biljka veselja. Atletičari stare Grčke su prije natjecanja pili napitak od vina, maka i meda za zdravlje i snagu-

Kako sve možemo iskorisiti mak ? 

Kolač od maka 

biskvit : 
1 mahuna vanilije
2/3 šalice mlijeka
2/3 šalice makova zrna
1 i 2/3 šalice brašna
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
200 gr maslaca
1 šalica šečera
4 bjelanjka
1/4 šalice šečera4

krema :
230 gr mascarpone sira
4 žlice šečera
1/3 vrhnja za kuhanje
prstohvat ekstrakta vanilije

Prerezanu i očišćenu mahunu vanilije pomiješajte sa mlijekom, zagrijte i prelijte preko maka. U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol, a u drugoj istucite maslac te mu dodajte jednu šalicu šećera. Mješajte dok ne dobijete kremastu masu. Polako dodajte mlijeko s makom, brašno i na kraju istučene bjelanjke pomiješane sa 1/4 šećera.

Promiješajte smjesu da postane pjenasta, ulijte u kalup i pecite oko 50 minuta na temperaturi od 180 stuonjeva.

Kolač servirajte uz kremu od mascarponea: polako miješajte mascarpone i šećer dok se ne povežu. Dodajte vrhnje i vaniliju te lagano miješajte dok ne dobijete gustu smjesu. Kremu stavite u hladnjak.

24.08.2013. 16:44:00
http://metro-portal.hr/sjajan-recept-za-kolac-od-maka/80044/