Metro-portal.hr

objavljeno 23.07.2011. 16:29:31
ATLANTIS

Sjajan prvi glazbeni dan Atlantis festivala

Splitska Tvrđava Gripe sinoć je udomila prvu večer glazbenog programa ovogodišnjeg Atlantis Festivala, dok je festival sveukupno ušao u svoj četvrti dan

Chris Geddes na Gripama
Chris Geddes na Gripama (Atlantis festival)

Posjetitelji festivala čitav ovaj tjedan su se kvalitetno zabavljali uz Atlantis, koji je u utorak predstavio izložbu vrhunskog tipografa Haralda Geislera i frontmana Psihomodo Popa Davora Gobca u prostorijama bivše Sveučilišne knjižnice, te dva dana napetog skejterskog natjecanja Lord of the Lines u Parku Đardin.

Petak je bio rezerviran za glazbeni program, a pod otvotrenim nebom na Tvrđavi Gripe prvi su nastupali Libar, splitski spoj klapskog pjevanja i modernog pop zvuka koji briše granice definiranih žanrova. Libar su se prvotno probili na scenu originalnim obradama stranih hitova, a od kako su dominirali Večerima dalmatinske šansone u Šibeniku singlom dite, posvetitli su se autorskim pjesmama. Bend uskoro izdaje drugi album i trenutno promoviraju novi singl 'Kukalo', a publiku na Atlantisu su tako počastili vlastitim skladbama i premijerama pjesama sa nadolazećeg novog izdanja.

Nakon Libra na pozornicu su stupili Bei the Fish, koji stasaju kao najbolji makedonski izvozni glazbeni proizvod, a svojim lounge pristupom u kojem spajaju elemente bossa nove i electro popa dokazuju zašto. Tvrđava je pružila idealnu akustiku za Bei the Fish, čije sanjive pjesme jednostavno pričaju o ljubavi. Bei the Fish su publici predstavili svoj zadnji album Just an Idea? Atto Primo, prvi dio trodjelne sage o zaljubljenosti.

Dok su Bei the Fish atmosferu držali laganom, Overflow su program ubacili u višu brzinu i na Tvrđavu Gripe doveli akciju uz znatno siroviji punk zvuk. Bend koji po zvuku može parirati Offspringu uživljeno je odradio setlistu uz sve elemente rock koncerta, sa dovoljno skakanja, nazdravljanja publici i gitarističkih solaža. Overflow su domaći bend koji je našao slušatelje i na drugim kontinetnima, a nose titulu prvog istočnoeuropskog benda koji je nastupao na SXSW filmskom festivalu u Austinu, Texasu. Kad ih vidite uživo, shvatite kako su se uspjeli progurati tako daleko.

Slijedila je plesnija atmosfera uz Gold Pandu, britanskog DJ-a i producenta kojeg je The Guardian nahvalio kad su njegov LP 'Lucky Shiner' proglasili najboljim debitantskim izdanjem 2010. godine. Gold Panda je zavrtio indie electro set, a nakon njega pred publiku na Tvrđavu Gripe izlazi Chris Geddes, inače znan kao klavijaturist benda Belle & Sebastian, ovog puta u ulozi DJ-a. Chris je stvarstveni sakupljač vinila, i čitav njegov set sastojao se isključivo od ploča. Okupljeni su tako zaplesali uz širok izbor funka, Motown hitova, disca i raznih old school singlova, te opušteno priveli prvu glazbenu večer Atlantisa kraju.

Subota je zadnji dan festivala, a na Tvrđavu Gripe dolaze KinoKlub, Uffie, Tesla Boy, Is Tropical i The Good Guys. Kartu za večeras možete kupiti na ulazu u tvrđavu Gripe po cijeni od 100kn.

23.07.2011. 16:29:31
http://metro-portal.hr/sjajan-prvi-glazbeni-dan-atlantis-festivala/61594/