Metro-portal.hr

objavljeno 13.01.2022. 12:01:00
SJAJNO!

Sjajan koncert u Lisinskom

Koncert na dar publici: solisti Muzičke akademije i Zagrebačka filharmonija 14. siječnja u KD Vatroslav Lisinski!

Ne propustite!
Ne propustite! (Arhiva)

Zagrebačka filharmonija i studenti Muzičke akademije u petak, 14. siječnja održat će tradicionalni koncert na dar publici i to na izmijenjenoj lokaciji - u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski s početkom u 19.30 sati.

Koncert, kojim će ravnati maestro Ivan Josip Skender, uključit će djela skladatelja Mauricea Ravela i Jeana Sibeliusa, ali i praizvedbu djela Koncert za orgulje i orkestar studenta kompozicije Krešimira Klarića. U koncertu sudjeluju solisti Krešimir Klarić, Fabijan Košćak, Davor Nekjak te Matej Mihaljević.

Odabrani studenti tako će dobiti priliku ravnopravno svirati sa stalnim članovima ovog renomiranog domaćeg ansambla, što je za mlade glazbenike neprocjenjivo i vrijedno profesionalno iskustvo.

Zagrebačka filharmonija orkestar je 150-godišnje tradicije vrhunskog muziciranja u Zagrebu i Hrvatskoj, promotor glazbene umjetnosti diljem Hrvatske. Riječ je o glazbenoj instituciji koja utjelovljuje urbanu sliku Zagreba kao srednjoeuropskog središta glazbe, umjetnosti i kulture. Ovaj je orkestar desetljećima u Hrvatsku donosio najbolju klasičnu glazbu, a njegovu povijest pisali su prvorazredni šefovi dirigenti: Friedrich Zaun, Milan Horvat, Lovro von Matačić, Mladen Bašić, Pavle Dešpalj, Kazushi Ono, Pavel Kogan, Alexander Rahbari i Vjekoslav Šutej. Mnogi proslavljeni dirigenti nastupali su sa Zagrebačkom filharmonijom: Leopold Stokowski, Paul Kletzki, Sir Malcom Sargent, Kurt Sanderling, Carlo Zecchi, Jean Martinon, Milan Sachs, Krešimir Baranović, Boris Papandopulo, Stjepan Šulek, Milko Kelemen, Igor Stravinski, Krzysztof Penderecki i drugi. Mnogobrojni ugledni svjetski poznati glazbenici nastupali su uz Zagrebačku filharmoniju kao solisti na inozemnim turnejama i gosti u sklopu filharmonijskih koncertnih ciklusa: Yehudi Menuhin, Antonio Janigro, Mstislav Rostropovič, Leonid Kogan, Luciano Pavarotti, Ivo Pogorelić, Montserrat Caballe, Alexander Rudin, David Garett, Julian Rachlin, Shlomo Mintz, a suradnju su rado često ostvarivali i poznati domaći glazbenici.

Ulaz na koncert je slobodan, uz obaveznu prethodnu rezervaciju na mail: producent@muza.hr te uz predočenje COVID potvrde ili važećeg negativnog testa. Besplatne karte preuzimaju se na blagajni Zagrebačke filharmonije. Koncert će se moći pratiti ONLINE putem YT kanala Muzičke akademije.

13.01.2022. 12:01:00
http://metro-portal.hr/sjajan-koncert-u-lisinskom/135988/