Metro-portal.hr

objavljeno 24.06.2010. 13:10:24
LOŠ ZRAK

Sisak: smrtnost od bolesti dišnog sustava viša od hrvatskog prosjeka

Istraživanje Ministarstva zdravstva pokazuje da stanovnici Siska češće umiru od svih bolesti dišnog sustava

Sisak zrak
Sisak zrak (Wikipedia)

Rezultati istraživanja koje je provela radna skupina Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi pokazuju da su stope smrtnosti od bolesti dišnog sustava (sve bolesti dišnog sustava) i kronične opstruktivne bolesti pluća u Sisku visoke i odskaču od hrvatskog prosjeka.

Ministarstvo zdravstva u priopćenju ističe kako se stope smrtnosti od zloćudnih bolesti u Sisku ipak ne razlikuju značajno od prosjeka za Hrvatsku, a slično je i s brojem i stopom novooboljelih od karcinoma ukupno, karcinoma bronha i pluća te leukemije.

Na sjednici radne skupine održanoj 16. lipnja, dobiveni rezultati su analizirani i zaključeno je da se daljnja istraživanja trebaju usmjeriti na detaljna terenska istraživanja utjecaja kvalitete zraka na pojavnost bolesti dišnog sustava radi čega će se modificirati sastav radne skupine.

>> Poboljšanje kakvoće zraka u Sisku

Ministarstvo iIstiče da bi osobitu pozornost trebalo obratiti na pojavnost opstruktivnih plućnih bolesti u dječjoj populaciji. Navodi i kako će se istraživanja malignoma nastaviti na rutinskoj bazi i kontinuirano će se pratiti trend, kako bi se u slučaju pogoršanja trendova ponovo aktualizirala istraživanja.

>> Zbog ispusta Rafinerije Sisak nastala masna mrlja na Savi

Naime, podsjeća Ministarstvo zdravstva, sukladno dodijeljenom mandatu, postavljenim ciljevima i dogovorima na do sada održanim sjednicama radna skupina je provela i provodi niz aktivnosti koje su uključivale istraživanja dostupnih baza podataka o uzrocima smrti (mortalitetu), baze podataka Registra za rak i podataka o onečišćenju zraka u gradu Sisku.

Provedeno je istraživanje smrtnosti u razdoblju od 2003. do 2008. godine od karcinoma općenito, karcinoma bronha i pluća, leukemija, bolesti dišnog sustava općenito, te kronične opstruktivne bolesti pluća za Sisak. Dobno standardizirane stope za sve dobi ukupno i za dvije dobne skupine (do 64 godine starosti i starije) uspoređene su sa stopama za druge gradove Hrvatske i s prosječnom stopom za Republiku Hrvatsku. (hina/metro-portal)

24.06.2010. 13:10:24
http://metro-portal.hr/sisak-smrtnost-od-bolesti-disnog-sustava-visa-od-hrvatskog-prosjeka/43297/