Metro-portal.hr

objavljeno 14.06.2011. 10:45:00
SUKOBI U SIRIJI

Sirijska vojska prijeti prosvjednicima novim intervencijama

Sirijske snage i oklopna vozila stigli su na 14 kilometara od sjevernog grada Marat al-Numana

Fotografija vijesti

Nakon što su uhitile stotine ljudi u selima u okolici Džisr al-Šugura, sirijske snage uputile su se prema sjevernom gradu Maratu al-Numanu na autocesti Damask-Alepo, prenose agencije u utorak, pozivajući se na izjave svjedoka, piše Hina.

Sirijske snage i oklopna vozila stigli su kasno u ponedjeljak u selo Ahtam, 14 kilometara od Marat al-Numana, gdje su se održavali veliki prosvjedi protiv sirijskog predsjednika.

Tisuće stanovnika Džisr al-Šugura pobjegle su u Tursku, udaljenu nekih 20 kilometara, prije nego je vojska u nedjelju zauzela grad.

Sirijske vlasti tvrde da je u Džisr al-Šuguru prošli tjedan poginulo 120 pripadnika snaga sigurnosti. Stanovnici i vojnici koji su dezertirali tvrde pak da su to bili civili i vojnici koji su ubijeni jer nisu htjeli pucati u prosvjednike.

Od početka prosvjeda prije tri mjeseca u Siriji je poginulo 1300 civila te više od 300 vojnika i policajaca.

Asad, koji je na vlast došao nakon smrti svojeg oca 2000., ponudio je neke ustupke prosvjednicima poput ukidanja izvanrednog stanja koje je bilo na snazi 48 godina i nacionalnog dijaloga, no to su mnogi aktivisti odbili.

14.06.2011. 10:45:00
http://metro-portal.hr/sirijska-vojska-prijeti-prosvjednicima-novim-intervencijama/60118/