Metro-portal.hr

objavljeno 07.05.2011. 10:30:00
AUTORITARNA VLADAVINA

Sirijska vojska nasilno guši prosvjede

Sirijska vojska je tijekom noći tenkovima ušla u grad Banijas, napadajući sunitske gradske četvrti koje prkose autoritarnoj vladavini Bašara al-Asada

Fotografija vijesti

Vojska je ušla u Banijas, obalni grad s većinskim sunitskim stanovništvom, iz tri pravca. Većina komunikacija iz Banijasa je prekinuta, ali su aktivisti za ljudska prava uspjeli doći u kontakt s nekim stanovnicima.

Stanovnici javljaju da gradom odjekuju zvuci borbe. Sunitske četvrti, koje su već tjednima pod kontrolom protivnika režima, pod potpunom su opsadom. Bašar al-Asad pripada manjinskoj alavitskoj frakciji šijita, koji su u zemlji manjina, ali zauzimaju većinu visokih položaja u vladi i vojsci.

Sirijske snage sigurnosti u petak su ubile najmanje 26 prosvjednika, najviše u Homsu, potom u Hami te u Džabli, izvijestili su aktivisti za obranu ljudskih prava. Ukupno 16 prosvjednika ubijeno je u Homsku, trećem po veličini gradu, smještenom oko 160 km sjeverno od Damaska kada su snage sigurnosti otvorile vatru na kolonu prosvjednika koji su stigli u središte grada, izvijestio je aktivist za ljudska prava koji se zatekao na mjestu događaja.

Još je šest prosvjednika ubijeno u Hami, od Damaska udaljenoj 210 km, a jedan je prosvjednik ubijen u Latakiji, najvažnijoj sirijskoj luci, gdje ih je troje ranjeno. U Džabli, nekoliko desetaka kilometara južnije od Latakije, smrtno su stradale dvije osobe, no aktivisti nisu izvijestili tko ih je ubio.

07.05.2011. 10:30:00
http://metro-portal.hr/sirijska-vojska-nasilno-gusi-prosvjede/58552/