Metro-portal.hr

objavljeno 03.05.2012. 23:01:06
UN TVRDI

Sirijska vojska mora napraviti prvi korak prema miru

"Kada dvije osobe koriste svakojako oružje, tko prvi mora povući prst o otponca? Mislim da to mora učiniti onaj tko je jači", rekao je šef UN-ove misije

Fotografija vijesti

Želi li trajni mir u toj zemlji, sirijska je vojska ta koja mora učiniti prvi korak prema prekidu nasilja, rekao je šef UN-ove promatračke misije u Siriji Robert Mood, prenosi Hina.

"Kada dvije osobe koriste svakojako oružje, tko prvi mora povući prst o otponca? Tko mora učiniti prvi korak? Mislim da to mora učiniti onaj tko je jači", kazao je.

Odgovarajući na upit govori li o regularnim snagama rekao je: "Smjerao sam na (sirijsku) vladu i na vojsku. One imaju snagu i potencijal da učine prvi korak u dobrom smjeru".

Na tiskovnoj konferenciji u Homsu, kazao je da vlasti u Damasku nisu ograničavale kretanje članova njegova promatračkog izaslanstva, kojega su prvi članovi stigli u Siriju 16. travnja.

"Pripremili smo naše planove, išli smo kamo god smo htjeli i nismo nailazili ni na kakve zapreke", kazao je.

General Mood koji je u četvrtak posjetio Hamu i Homs, dva žarišta sukoba, gdje se sastao s guvernerima i borcima iz oporbe, podsjetio je da njegovo izaslanstvo ima dvije zadaće: nadzirati prekid nasilja i provedbu plana međunarodnog posrednika Kofija Annana u šest točaka.

Ocijenio je da će njegova misija biti uspješna samo ako se nasilje zaustavi. "Pozivam sve strane da prekinu nasilje a svi koji misle da je nasilje rješenje, varaju se. Nasilje rađa nasilje", istaknuo je.

03.05.2012. 23:01:06
http://metro-portal.hr/sirijska-vojska-mora-napraviti-prvi-korak-prema-miru/70645/