Metro-portal.hr

objavljeno 26.04.2012. 17:05:57
ZAŠTITA CIVILA

Sirijska oporba traži hitnu intervenciju UN-a

Sirijsko nacionalno vijeće zatražilo je od UN-a da promptno sazove sjednicu kako bi se hitno donijela rezolucija o zaštiti civila

Fotografija vijesti

Sirijska oporba zatražila je u četvrtak hitno zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a nakon bombardiranja Hame gdje je eksplozija dan ranije odnijela najmanje 16 žrtava, no sirijska vlada za te je napade okrivila oporbu, prenose agencije, javlja Hina.

"Tražimo hitnu sjednicu kako bi se donijela hitna rezolucija o zaštiti civila", priopćilo je Sirijsko nacionalno vijeće i reklo da "međunarodna zajednica snosi odgovornsot za ono što se zbiva u Siriji", javlja AFP.

Udruga Sirijskih promatrača za ljudska prava objavila je da je četrdesetak civila ubijeno od ponedjeljka u bombardiranju Hame koju vojska napada unatoč dvojici promatrača UN-a koji ondje nadziru prekid vatre.

Također, unatoč prethodnici mirovnih promatrača i planu da se rasporedi cjelokupna misija od 300 ljudi, novo nasilje izbilo je u četvrtak blizu Damaska, Alepa i u pokrajini Deir s tri žrtve.

Sirijske vlasti brane pristup stranim novinarima te je informacije nemoguće provjeriti iz neovisnih izvora, napominju strane agencije.

Državna novinska agencija SANA javlja da je eksploziju u srijedu navečer u Hami izazvala oporba.

"Improvizirana naprava eksplodirala je navečer slučajno dok su aktivisti pripremali eksploziv u zgradi kako bi izradili bombe. Zgrada se srušila i stanari su izvukli žrtve ispod ruševina", prenijela je SANA.

UN-ovi predstavnici nisu komentirali tu eksploziju u kojoj je najmanje 16 osoba poginulo, piše Reuters.

Visoki Zapadni dužnosnici počeli su govoriti o primjeni na Siriju poglavlja 7 Povelje UN-a koja predviđa pribjegavanje sili u slučaju prijetnji miru.

U Siriji su prosvjedi protiv režima predsjednika Bašara al-Asada krajem ožujka ušli u drugu godinu, no stanje se ne smiruje i prema UN-ovim podacima u godinu dana vladine represije palo je 11.000 žrtava.

Prekid vatre službeno je stupio na snagu 12. travnja, uz posredovanje izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana, a početkom idućeg tjedna u Siriji će se rasporediti još 300 međunarodnih promatrača, u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a usvojenom u subotu.

26.04.2012. 17:05:57
http://metro-portal.hr/sirijska-oporba-trazi-hitnu-intervenciju-un-a/70437/