Metro-portal.hr

objavljeno 27.04.2012. 07:42:33
MIROVNI PLAN

Sirija i dalje krši dogovor s UN-om

"Glavni tajnik je duboko zabrinut zbog kontinuirane prisutnosti teškog oružja, vojne opreme i vojske u urbanim područjima, kako su izvijestili UN-ovi vojni promatrači", rečeno je

Fotografija vijesti

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon priopćio je u četvrtak da sirijska vlada ne poštuje dogovoreni mirovni plan jer nije povukla teško naoružanje i vojnike iz gradova, javlja Hina.

"Glavni tajnik je duboko zabrinut zbog kontinuirane prisutnosti teškog oružja, vojne opreme i vojske u urbanim područjima, kako su izvijestili UN-ovi vojni promatrači", priopćio je ured Ban Ki-Moona.

U priopćenju se navodi da glavni tajnik UN-a to smatra "kršenjem obećanja sirijske vlade da će povući svoje postrojbe i teško naoružanje iz tih područja" te zahtjeva da Damask bez odgađanja ispuni obećanje.

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je u subotu usvojilo rezoluciju kojom je odobren razmještaj do 300 nenaoružanih vojnih promatrača u Siriji na rok od tri mjeseca kako bi nadzirali primirje. Dosad je razmješteno samo njih 15.

Unatoč primirju, borbe se svakodnevno nastavljaju. Više od 9.000 ljudi poginulo je u Siriji tijekom 13-mjesečnih borbi pobunjenika protiv predsjednika Bashar al-Assada.

"Glavni tajnik je ozbiljno zabrinuti zbog izvještaja o nastavku nasilja i ubijanja u Siriji, uključujući granatiranja i eksplozija u različitim stambenim područjima, kao i oružanim sukobima", navodi se u priopćenju.

"Ova situacija je neprihvatljivo i mora odmah prestati", stoji u priopćenju.

27.04.2012. 07:42:33
http://metro-portal.hr/sirija-i-dalje-krsi-dogovor-s-un-om/70448/