Metro-portal.hr

objavljeno 27.05.2012. 15:20:00
VIRGIN BOY

Sir Richard Branson za niže cijene energije

Prema Bransonu, svijet je u stanju opće opasnosti zbog visokih cijena goriva i ovisnosti o fosilnim oblicima goriva

Branson je osnovao Carbon War Room
Branson je osnovao Carbon War Room (Arhiva)

Sir Richard Branson postao je legenda odavno, što poslovnim odlukama, što životnim stilom koji podsjeća na pustolove iz najboljih godina istraživanja Zemaljske kugle. Kad takav čovjek govori nešto s uvjerenjem, vrijedi ga poslušati.

Branson tvrdi da su zapadne zemlje neopravdano dozvolile OPEC-u da ojača preko svake mjere, pritom potpuno zanemarivši istraživanja za alternativne oblike energije. Unatoč utrošenim milijardama dolara, čovječanstvo i dalje nema izlaz u nekom novom obliku čiste i jeftine energije.

Stoga je Branson s ekipom prijatelja osnovao Carbon War Room, inicijativu za borbu protiv globalnog zatopljenja. Tvrdi da bi i sve svjetske vlade trebale koordinirati svoje stožere i osigurati mogućnost prelaska s nafte na čisti oblik goriva u roku od tri godine.

U slučaju da se to ne dogodi, Branson predviđa još goru recesiju koja bi mogla potpuno dotući svjetsko gospodarstvo. Energija je izuzetno osjetljiva stvar i predstavlja najveću opasnost za razvoj svjetskog gospodarstva, jer novi oblik energije dokida ovisnost o nafti i zalihama, ostavlja milijarde dolara unutar gospodarstava, bez potrebe za plaćanjem drugima, a to će pokrenuti nove investicijske cikluse i izvući planetu iz krize.

Koliko god rekli da je ovo sebično, uzevši u obzir količine novaca koje Branson zarađuje avioprijevozom, ipak u tome ima jako puno istine.

27.05.2012. 15:20:00
http://metro-portal.hr/sir-richard-branson-za-nize-cijene-energije/71390/