Metro-portal.hr

objavljeno 27.05.2018. 12:02:00

Sir Richard Branson trenira za put u svemir

Osnivač Virgina također prolazi naporni trening u centrifugi, simulaciji pritiska kojim je ljudsko tijelo izloženo tijekom leta u svemir

Virgin Galactic kreće s letovima?
Virgin Galactic kreće s letovima? (Wikipedia)

Sir Richard Branson trenira za astronauta i uskoro će prvi put poletjeti u svemir, prenosi u subotu BBC. "Govorimo o mjesecima, ne o godinama. Dakle, vrlo je blizu. Pred nama je uzbudljiv period", rekao je Branson.

"Prolazim obuku za astronauta, vježbam u teretani i centrifugi kako bi se moje tijelo moglo nositi s letom u svemir", dodao je.

Šezdesetsedmogodišnji bogataš u svemirska putovanja investira veliki novac od 2004. kada je osnovao tvrtku za svemirski turizam Virgin Galactic.

Branson, tehnološki magnat Elon Musk i osnivač Amazona Bezos utrkuju se tko će prvi povesti putnike u svemir.

Sir Richard se nada da će biti jedan od prvih svemirskih turista. Kaže da obuka zasad ide dobro, a radi bolje tjelesne sprema igra tenis četiri puta tjedno te planinari i vozi bicikl.

Osnivač Virgina također prolazi naporni trening u centrifugi, simulaciji pritiska kojim je ljudsko tijelo izloženo tijekom leta u svemir. Svi astronauti moraju svladati i trening G sile koji oponaša iskustvo polijetanja i prolaska kroz Zemljinu atmosferu.

Ranije ove godine, Virgin Galactic obavio je pokusni test nadzvučnog putničkog svemirskog broda SpaceShipTwo.

Bio je to prvi uspješni let nove letjelice Virgina nakon što se prethodni brod raspao nad pustinjom u Kaliforniji. U incidentu 2014. poginuo je jedan, a drugi pilot teško ozlijeđen.

27.05.2018. 12:02:00
http://metro-portal.hr/sir-richard-branson-trenira-za-put-u-svemir/112372/