Metro-portal.hr

objavljeno 26.12.2019. 16:29:00
PRIPAZITE

Sindrom božićnog drvca

Sindrom božićnog drvca uzrokuje ga plijesan s bora ili jelke što ih nesvjesno udišemo za vrijeme blagdana

Božićno drvce može donijeti alergije
Božićno drvce može donijeti alergije (Arhiva)

Postavljanje božićnog drvca u domu može predstavljati opasnost za osobe koje imaju astmu ili alergije. Kod njih se nerijetko javlja sindrom božićnog drvca, a uzrokuje ga plijesan s bora ili jelke što ih nesvjesno udišemo za vrijeme blagdana.

Alergolog dr. Lawrence Kurlandsky pojašnjava da gotovo 70 posto vrsta plijesni pronađenih na živim stablima može izazvati teške napade astme, umor, začepljenje sinusa, svrbež u nosu, suzne oči i bol u sinusima.

"Prije nego što unesete drvce u kuću, ostavite ga da se dobro osuši na zraku", savjetuje dr. Kurlandsky. Ako su ukućani alergični, bolje je drvce ukloniti što prije nakon Božića.

Također je važno svakodnevno prozračivati prostorije, osobito onu u kojoj se nalazi drvce, da bi se zrak pročistio.

Toplina u domovima jedan je od razloga zbog kojih plijesan na drveću s vremenom postaje sve opasnija kada su posrijedi alergične osobe.

Sama stabla najvjerojatnije na sebi imaju spore plijesni i pelud koji se unose u dom, a plijesan se razvija u toplom i vlažnom okruženju.

No i umjetna božićna drvca mogu predstavljati problem jer mogu biti puna prašine ili plijesni ako se ne pokriju i zaštite prije spremanja.

Umjetna stabla imaju prednosti i nedostatke. Ne treba ih ostavljati na tavanu ako nisu zaštićena i spremljena u plastični spremnik ili u kutiju. U protivnom jedanaest mjeseci skupljaju prašinu, a dodatni problem može predstavljati neizolirano potkrovlje u kojemu bi moglo doći do kondenzacije. Kapljice vode pomiješane s prašinom pogoduju rastu plijesni, upozoravaju stručnjaci.

Odlučite li se za živo stablo, preporučljivo je napraviti otopinu octa i vode te njome isprati stablo te ga potom prozračiti. Ocat ubija plijesan i jeftino je rješenje.

Umjetna stabla mogu se iznijeti vani te se ondje dobro protresti da bi se oslobodila prašine.

Osobe koje se prvi put susretnu sa sindromom božićnog drvca u trećoj životnoj dobi često se pitaju zbog čega nisu osjetili probleme ranije. Nerijetko se iznenade kad im se pojasni da je to povezano s primjenom sustava energetske učinkovitosti u izgradnji kuća, zbog čega su domovi bolje izolirani.

26.12.2019. 16:29:00
http://metro-portal.hr/sindrom-bozicnog-drvca/122752/