Metro-portal.hr

objavljeno 07.03.2013. 08:04:00
PLAN

Sindikati žele srušiti Vladu?

Hodogram aktivnosti koji usuglašavaju sindikati na kraju za cilj ima rušenje Vlade ako ne ispuni njihove zahtjeve

Štrajk je OK, no što poslije?
Štrajk je OK, no što poslije? (Arhiva)

Sindikati spremaju burno proljeće prepuno masovnih prosvjeda, štrajkova i, u konačnici, ako se zahtjevi ne prihvate i rušenje Vlade, procurilo je s koordinacija koje su u utorak održale sindikalne središnjice sindikata državnih i javnih službi.

Toliko su ljuti na Vladu zbog smanjenja koeficjenta za tri posto da žele osporiti tu odluku milom ili silom. Prvi potezi uključuju štrajkove po školama krajem travnja i početkom svibnja, pozivanje članstva da ne glasa za koaliciju na lokalnim izborima, a zatim slijede štrajkovi po školama krajem školske godine.

Uz to planiraju održati svesindikalni sabor, masovne prosvjede na ulicama i štrajkove u ostalim javnim službama. 

Minimalistički cilj je vraćanje tri posto na plaće, a maksimalistički rušenje Vlade.

Kako je Linić do sada pokazao da se s prijetnjama ne zna nositi džentlmenski, kao uostalom ni Milanović, ovo će biti pravi test snage sindikata jer tri posto na plaće sigurno neće biti vraćeno.

Koga bi sindikati željeli na vlasti, a da je spreman vratiti stvari na staro? Policijsko-obavještajno nadzemlje koje je sada HDZ ili populističke Lesarove laburitste? Teško da će bilo tko od njih, ako ima imalo mozga, pristati na takav dogovor ....

A i podrška ostatka građana, koji ne dobivaju plaće ili su nezaposleni sindikatima javnih službi je više nego upitna. Zanimljivo proljeće, barem za novinare.

07.03.2013. 08:04:00
http://metro-portal.hr/sindikati-zele-srusiti-vladu/76875/