Metro-portal.hr

objavljeno 19.05.2010. 19:29:31
PRIHVATLJIVO

Sindikati uglavnom pozitivno ocjenjuju ponude za brodogradilišta

O ponudama za privatizaciju brodogradilišta izjasnili su se sindikati Uljanika, 3. maja, Kraljevice, Brodosplita i Brodotrogira

brodogradilišta privatizacija
brodogradilišta privatizacija (Davor Žunić/Cropix)

Povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera u pulskom brodogradilištu Uljanik Rajko Kutlača ocijenio je očekivanim ishod drugog natječaja za privatizaciju šest brodogradilišta u sklopu kojeg su u Hrvatski fond za privatizaciju stigle četiri ponude među kojima niti jedna za pulski Uljanik.

To što niti jedna ponuda nije stigla za Uljanik bilo je za očekivati jer, bez obzira što je ovo brodogradilište uspješnije od ostalih, cijena koja iznosi više od 397 milijuna kuna s obzirom na poslovnu situaciju i krizu u brodograđevnoj industriji za naše je prilike ipak prevelika, smatra Kutlača.

"Za razliku od drugih brodogradilišta Uljanik nije u opasnosti od stečaja jer može i dalje poslovati, dok druga brodogradilišta čekaju političku odluku. Smatram da su u ovom trenutku važnije poslovne, a ne političke odluke", poručio je Kutlača.

O ponudama za brodogradilišta izjasnili su se i sindikati 3. maja i Kraljevice. Tako je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u riječkom brodogradilištu 3. maj Juraj Šoljić kazao da se od jedinog ponuđača za 3. maj u drugom krugu privatizacije, tvrtke A-tec očekuje da potpiše socijalni sporazum sa sindikatima prije no što povjerenstvo donese odluku o prihvaćanju ili odbijanju ponude.

Šoljić je kazao da bi A-tec time trebao jamčiti osiguranje nastavka brodograđevne djelatnosti u 3. maju te očuvanje radnih mjesta.

Nenad Miškulin, predsjednik Sindikata brodogradilišta Kraljevica, za koje nije stigla ni jedna ponuda, rekao je da sindikat sada očekuje da se vlasnik brodogradilišta, odnosno hrvatska Vlada, očituje o pravcima rješavanja budućnosti kraljevičkog brodogradilišta. Sindikat očekuje da se i njih pozove kako bi se razgovaralo o sudbini ove tvrtke. Primarni interes sindikata je očuvanje zaposlenosti te sprečavanje proglašavanja stečaja, kazao je Miškulin.

Reakcije iz Brodosplita i Brodotrogira na ponude za privatizaciju su pozitivne. Predsjednik Nezavisnog sindikata u Brodosplitu Zvonko Šegvić izjavio je kako bi ponuda samoborskog DIV-a za privatizaciju Brodograđevne industrije Split mogla biti prihvatljiva jer je, kako je rekao, namjera ponuđača stvoriti holding u kojem bi 50 posto vlasništva pripalo DIV-u, a 50 posto dionica radnicima Brodosplita.

Šegvić je, međutim, izrazio žaljenje što se ova ponuda za privatizaciju odnosi na Brodograđevnu industriju Split, ali ne i na Specijalne objekte koji su također dio splitskog brodogradilišta. (hina/metro-portal)

19.05.2010. 19:29:31
http://metro-portal.hr/sindikati-uglavnom-pozitivno-ocjenjuju-ponude-za-brodogradilista/40424/