Metro-portal.hr

objavljeno 21.10.2010. 14:11:15
POLITIČKA INTRIGA

Sindikati: Spremni smo tući se za demokraciju

VIDEO - Sindikati kažu da je Ustavni sud odlukom o referendumu o ZOR-u pokazao da radi kao "krojačnica po mjeri"

Sindikati: Spremni smo tući se za demokraciju
Sindikati: Spremni smo tući se za demokraciju (Željko Grgić/Cropix)

Odluka Ustavnog suda da nema pretpostavki za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu je politička intriga kojom je opstruirano pravo građana na neposrednu demokraciju, no sindikati su spremni "tući se za demokraciju" organiziranjem industrijskih i građanskih akcija, istaknuli su čelnici sindikalnih središnjica na konferenciji za novinare.

Ustavni sud je svojom odlukom pokazao da radi kao "krojačnica po mjeri", a pred sindikatima je zadatak obrane demokracije, jer je to postao problem koji nadilazi pitanje ZOR-a i kolektivnih ugovora, ustvrdio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Sindikalne središnjice će u roku tjedan dana na svojim tijelima donijeti odluke o mjerama koje će poduzeti, u rasponu od štrajka i prosvjeda do potpisivanja peticije za izvanredne izbore, a zasad ponovno od Hrvatskog sabora traže da, unatoč Ustavnom sudu, raspiše referendum o izmjenama ZOR-a.

"Dogodio se pucanj u prsa demokracije, a hoće li to biti i ubojstvo demokracije, odlučit će Hrvatski sabor", rekao je predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš.

U skladu s odlukama Svesindikalnog sabora, koji je održan u vrijeme prikupljanja potpisa građana za raspisivanje referenduma, sindikati će organizirati izjašnjavanje radnika o spremnosti na sudjelovanje u industrijskim akcijama.

U slučaju većinske potpore zaposlenih, sindikati su spremni organizirati opći štrajk koji ne bi bio vezan samo za pitanje referenduma već za teško stanje hrvatskog radništva, odnosno zbog sve gore situacije s isplatom plaća, pravom na rad i slično. Sindikalni čelnici ogorčeni su i optužbama ustavnih sudaca da "ruše ustavni poredak" te ističu da poredak ruši u prvom redu onaj koji narušava vjerodostojnost državnih institucija.

Povjerenje građana u Ustavni sud ne ovisi o nas pet sindikalnih čelnika, naglašava Vilim Ribić dodajući kako je napadom na sindikalce Ustavni sud zapravo poručio građanima "da su bedaci".

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević ponovno je najavio da će njegova središnjica predložiti promjene Ustava i zakona kojima bi se ukinuo Ustavni sud, jer je on svojim dosadašnjim djelovanjem "potvrdio da treba samo politici". Matijašević je pritom podsjetio na niz, po njemu, spornih odluka Ustavnog suda, od otezanja s donošenjem odluke o povratu mirovina do potvrde tzv. harača, odnosno kriznog poreza. (hina/metro-portal)

21.10.2010. 14:11:15
http://metro-portal.hr/sindikati-o-odluci-ustavnog-suda-spremni-smo-tuci-se-za-demokraciju/50078/