Metro-portal.hr

objavljeno 30.04.2009. 12:48:12
uz grah...

Sindikati najavljuju prosvjede za 1. svibnja

Upozorit će na sve teži položaj radnika, nezaposlenih, umirovljenika, studenata...

Ovako je bilo prošle godine u Maksimiru
Ovako je bilo prošle godine u Maksimiru (Bruno Konjević/CROPIX)

Sindikati će ove godine 1. svibnja - Međunarodni praznik rada obilježiti prosvjedima u zagrebačkom parku Maksimiru i u Puli na kojima će upozoriti na sve teži položaj radnika, nezaposlenih, umirovljenika, studenata i ostalih slojeva pogođenih krizom.

U Zagrebu će tri sindikalne središnjice, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Udruga radničkih sindikata Hrvatske, organizirati prosvjednu povorku koje će u 10 sati krenuti s Trga bana Jelačića u Maksimir, gdje bi trebala stići oko podneva.

Potom će se okupljenima u zagrebačkom parku sa središnje pozornice na velikoj livadi obratiti sindikalni čelnici te predstavnici raznih društvenih slojeva ugroženih rastućom krizom - radnika, umirovljenika, nezaposlenih i studenata, koji će govoriti o svojim problemima - gubitku posla, kašnjenju plaća, sve težem preživljavanju i sl.

Društvo nezaposlenih Hrvatske pozvalo je nezaposlene da se u što većem broju uključe u povorku i dođu u Maksimir, a sindikalci su pozvali da im se pridruže i predstavnici studenata koji su blokirali fakultete tražeći besplatno školovanje.

Ove godine izostali su pozivi državnim dužnosnicima i političarima, pa se oni sindikalnom obilježavanju 1. svibnja mogu priključiti samo kao građani.

U maksimirski park doći će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, budući da Gradsko poglavarstvo organizira zabavni program i podjelu 40.000 porcija besplatnog graha, a Bandić je najavio da će, kao i dosad, osobno dijeliti porcije graha građanima.

U puli će pak Hrvatska udruga sindikata (HUS) zajedno sa Sindikatom Istre i Kvarnera (SIK) tradicionalno prvosvibanjsko okupljanje na Trgu Portarata iskoristiti za organiziranje prosvjeda protiv "prljave privatizacije hrvatske brodogradnje".

Okupljenima će se obratiti čelnici HUS-a Ozren Matijašević i SIK-a Bruno Bulić kako bi izrazili nezadovoljstvo nepoštivanjem dogovora sindikata i vlade o modelu privatizacije brodogradilišta.

HUS će svoju proslavu 1. svibnja organizirati i na zagrebačkom Jarunu, a obilježavanje Međunarodnog praznika rada bit će organizirano i u drugim većim gradovima.

Tako će SSSH organizirati proslavu 1. svibnja u Splitu na Marjanu, u Osijeku na lijevoj obali Drave, u Karlovcu priredbom "Biciklom do zdravlja", u Rovinju u park-šumi Zlatni rt, te u Vrbovcu. (hina/metro-portal)

30.04.2009. 12:48:12
http://metro-portal.hr/sindikati-najavljuju-prosvjede-za-1-maj/17178/