Metro-portal.hr

objavljeno 28.09.2010. 23:04:48
DOGOVOR POSTIGNUT

Sindikat željezničara otkazao najavljeni prosvjed

Dogovoreno je da će HŽ-ovim tvrtkama za održavanje i obnavljanje pruga biti isplaćene zaostale plaće

Sindikat željezničara otkazao najavljeni prosvjed
Sindikat željezničara otkazao najavljeni prosvjed (Vjekoslav Skledar/Cropix)

Sindikat hrvatskih željezničara (SHS) otkazao je za srijedu najavljeni prosvjed pred Ministarstvom prometa, mora i infrastrukture i sjedištem Delegacije EU, nakon što je parafiran Sporazum o mirnom razrješenju spora, izjavio je Hini predsjednik Sindikata Ivan Forgač.

"Otkazuje se sutrašnji prosvjed zbog parafiranja sporazuma o mirnom rješenju sporova", kazao je Forgač u telefonskoj izjavi za Hinu, nakon razgovora koji su nešto prije 21 sat završili u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Predstavnici Sindikata hrvatskih željezničara, koji su prosvjed najavili kako bi upozorili na propadanje HŽ-ovih tvrtki za održavanje i obnavljanje pruga, tijekom dana su razgovarali i s ministrom mora, prometa i infrastrukture Božidarom Kalmetom, a poslijepodne i navečer razgovori su nastavljeni s državnim tajnicima u ministarstvu te čelnicima HŽ Infrastrukture i HŽ Putničkog prijevoza.

Sporazumom, koji bi trebao biti potpisan sutra, dogovoreno je da će radnicima PRO-REG-a do 5. listopada biti isplaćene dvije zaostale plaće i svi odbitci koji im nisu bili isplaćeni, a radnicima Remonta i održavanja pruga tri će zaostale plaće, zaostali terenski dodaci i naknade za prijevoz biti isplaćene u tri dijela (do 5. listopada, do 15. listopada i do 12. studenoga), kazao je predsjednik Sindikata Forgač.

Dogovoreno je i da ta društva dalje nastavljaju obavljati svoju djelatnost i razvijati se, te da sve poslove koje HŽ Infrastruktura ima i koje mogu obavljati te tvrtke, njima i daju, a ne da se daju nekom trećem. Također je dogovoreno da se popis eventualnih listi tehničkog viška radnika u restrukturiranju radi tek kada se potpiše aneks i kada se utvrde kriteriji za višak.

Jedan od zahtjeva radnika bio je i da se HŽ-ovim tvrtkama osigura pravo natjecanja na EU projektima. Dogovoreno je kako će Ministarstvo predložiti da se na dnevnom redu povjerenstva za EU projekte nađe i pitanje da se društvima u okviru HŽ Infrastrukture omogući sudjelovanje u EU projektima, kazao je Forgač.

Po njegovim riječima, Uprava HŽ Putničkog prijevoza prihvatila je da se radionica za putničke vagone izdvoji iz tvrtke održavanje vagona, koja je u vlasništvu HŽ Carga. Radionica za putničke vagone ušla bi u sastav HŽ Putničkog prijevoza, a svi su prihvatili i da se pokrene izgradnja tehničko-putničke stanice i radionice, rekao je predsjednik Sindikata željezničara Forgač. (hina/metro-portal9

28.09.2010. 23:04:48
http://metro-portal.hr/sindikat-zeljeznicara-otkazao-najavljeni-prosvjed/48882/