Metro-portal.hr

objavljeno 27.01.2010. 15:54:53
PETICIJA

Sindikat Preporod protiv pravilnika koji štiti nasilničko ponašanje učenika

VIDEO - Više od 42 posto učenika nalazi se pod nekim oblikom stegovne mjere, a novi pravilnik goruće probleme samo gura pod tepih, kažu iz sindikata

(Vedran Đulić/Cropix/Infopunkt)

Sindikat zaposlenika u hrvatskome školstvu Preporod od danas do 12. veljače u svim osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima pokreće potpisivanje peticije protiv novog pravilnika o produženom stručnom postupku jer umjesto reda uvodi nered i štiti neodgovorno i nasilničko ponašanje učenika, najavio je danas na konferenciji za novinare predsjednik tog sindikata Željko Stipić.

Nakon potpisivanja peticije, ako nezadovoljstvo iskaže znatan broj nastavnika, Preporod će od ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa zatražiti žurno povlačenje pravilnika i pokrenuti izradu novoga, najavio je Stipić.

"Želimo da se pojedini prijestupi učenika, poglavito grubi oblici nasilja, izuzmu iz bilo kakve mjere produženoga stručnog postupka te da novi pravilnik jasno odgovori kada se ta odgojna mjera izriče jer nije pozicionirana u odnosu prema ostalim mjerama. Također želimo maksimalno skratiti administriranje i sastančenje", rekao je Stipić.

Istaknuo je da je pravilnik donio velike probleme u školama i nije ispunio svoju svrhu - operacionalizaciju nove odgojne mjere, tzv. tretman produženoga stručnog postupka uveden Zakonom o odgoju i obrazovanju 2008. godine.

Rekao je da pravilnik ne pravi razliku o kakvoj se vrsti učeničkog prekršaja radi pa se prije u slučaju teškog napada na nastavnika učeniku odmah izricala najteža mjera isključivanja, a sada taj učenik dok traje tretman ima pravo dalje pohađati nastavu, a tek nakon toga 'povjerenstvo mudraca' će vidjeti je li se popravio. Rekao je da je problem i što škole nisu ekipirane stručnim suradnicima koji bi morali sudjelovati u tim povjerenstvima, a nastavnici nisu osposobljeni za to.

Istaknuo je da na godišnjoj razini ima oko 2400 registriranih slučajeva nasilničkog ponašanja učenika, to jest između 13 i 14 slučajeva na dan. Naglasio je da je prošle školske godine (2008./2009.) u osnovnim školama izrečeno 14.437 pedagoških mjera, a u srednjim školama 76.309. Od toga su u osnovnim školama izrečena 5322 ukora, a u srednjim školama 24.237. Rekao je da više od 42 posto svih učenika strukovnih škola dobilo neku stegovnu mjeru.

Stipić je ocijenio da je novi pravilnik uveo nered kako bi se stvorio privid da nedopustivog ponašanja u školama nema toliko koliko ga ima. Ustvrdio je da će ove školske godine biti manje odgojnih mjera, i to ne zato što se popravilo ponašanje učenika, nego zato što će nastavnici zbog nametanja mnogih novih obveza nevoljko pristupiti predlaganju mjera, a nastavnička i učiteljska vijeća njihovu izricanju. (hina/metro-portal)

27.01.2010. 15:54:53
http://metro-portal.hr/sindikat-preporod-protiv-pravilnika-koji-stiti-nasilnicko-ponasanje-ucenika/31580/