Metro-portal.hr

objavljeno 02.10.2010. 15:16:08
DOSTOJANSTVO UČITELJA

Sindikat hrvatskih učitelja slavi 20. obljetnicu

Predsjednik SHU-a Zvonimir Laktašić nada se da će sindikat u budućnosti mnogo manje nego dosad biti prisiljen posezati za štrajkovima

Jadranka Kosor i Zvonimir Laktašić
Jadranka Kosor i Zvonimir Laktašić (Bruno Konjević/Cropix)

Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) danas je obilježio dvadeset godina djelovanja. Na svečanosti, na kojoj su bili predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor, predsjednik SHU-a Zvonimir Laktašić je rekao kako se nada da će u budućnosti socijalni dijalog prevladati i da će SHU mnogo manje nego dosad biti prisiljen posezati za industrijskim akcijama i štrajkovima.

SHU je, kaže Laktašić, najbrojniji i jedan od najutjecajnijih ogranskih sindikata u Hrvatskoj. Glavna načela djelovanja učiteljskog sindikata po njegovim riječima su zaštita dostojanstva učiteljskog poziva i škole kao osnovne obrazovne institucije te osjećaj za socijalnu pravednost i solidarnost.

"U društvu u kojem je moralna kriza veća od gospodarske učitelji su nezamjenjiva vrijednost i kreatori njegove budućnosti. Stoga se društvo mora zalagati za dostojanstvo tog časnog poziva", rekao je Laktašić.

Pokrovitelj proslave 20. godišnjice SHU-a predsjednik Ivo Josipović u svom je obraćanju istaknuo da se od učitelja danas sve više traži da odgajaju, a ne samo obrazuju djecu. "Kao roditelj, sudeći po mojoj kćeri, obje te stvari radite dobro", rekao je Josipović. Ocijenio je da je plaća iznimno važna za učiteljski status, ali da je to i stupanj zaštite dostojanstva i časti učitelja te pozvao sindikat i Vladu na socijalni dijalog u rješavanju eventualnih nesuglasica.

Jadranka Kosor, napomenuvši kao i predsjednik Josipović da je dijete učiteljice, kazala je kako zna koliko je poziv učitelja težak i zahtjevan. Danas, kad roditelji imaju malo vremena za djecu, uloga učitelja sve više dobija na važnosti, kaže Kosor.

Poboljšanje sustava poučavanja i učenja, nastava u jednoj smjeni, po njezinim riječima, Vladini su prioriteti unapređenja osnovnog školstva, a to su i informatizacija te jačanje preventivne uloge škole u sprječavanju društveno neprihvatljivih ponašanja. Naglasila je da Vlada ove godine nije smanjivala sredstva za plaće državnih službenika te podsjetila da su Vlada i SHU dogovoriti tekst temeljnog kolektivnog ugovora, čije potpisivanje je najavila za ponedjeljak. (hina/metro-portal)

02.10.2010. 15:16:08
http://metro-portal.hr/sindikat-hrvatskih-ucitelja-slavi-20-obljetnicu/49113/