Metro-portal.hr

objavljeno 12.11.2010. 14:21:27
GLAS ISTRE

Sindikat će prekinuti štrajk ako je uprava spremna pregovarati

Glavna povjerenica Sindikata novinara u "Glasu Istre" Maša Jerin, rekla je da će sindikat prekinuti štrajk ako je uprava "Glasa Istre novine" d.o.o. zaista spremna ponovno pregovarati

Maša Jerin
Maša Jerin (CROPIX)

No, dodala je Jerin, ako se tijekom pregovora pokaže da je član uprave Albert Faggian blefirao u medijima dajući takve izjave i ako uprava nastavi opstruirati pregovore i ustraje na samovolji, a ne na dogovoru sa sindikatom, sindikat će ponovno u skladu sa zakonom pokrenuti štrajk.

Kao i dosad, držat ćemo se strogo zakona, pa tako i rješenja Županijskoga suda u Puli po kojem je uvedena radna obaveza, rekla je Jerin i ocijenila takvu odluku sramotnom i protuustavnom jer "pokazuje koliko je Hrvatska daleko od vladavine prava jer štiti poslodavca. Istaknula je da je sindikat jučer članu uprave "Glasa Istre novine" Albertu Faggianu poslao dopis u kojem ga je izvijestio da je štrajkaški odbor, ako on doista misli pregovarati, voljan razmisliti o tome da donese odluku o prekidu štrajka.

"Očekujemo da se uprava očituje. Razlog za štrajk je opstruiranje kolektivnih pregovora, a ono što smo stalno isticali jest da ne tražimo veće plaće, nego upravo kolektivni ugovor koji bi bio rezultat zajedničkog dogovora s upravom", istaknula je Maša Jerin i dodala da sindikat traži "dokument koji će radnicima jamčiti minimum sigurnosti".

"Mi imamo čitav sustav protiv sebe, a takav se sustav koji uključuje spregu politike, kapitala, medija i, što je najtragičnije, sudstva teško može pobijediti jednim štrajkom", istaknula je Jerin i zaključila da su novinari u strahu od otkaza postali "službenici politike, tajkuna i kriminalaca umjesto da budu glas naroda". "Šutnja svih glavnih političkih stranaka u Istri, a posebno predsjednika vladajuće istarske stranke o onome što se događa u 'Glasu Istre', jako puno govori o pozadini", poručila je Jerin. (hina/metro-portal)

12.11.2010. 14:21:27
http://metro-portal.hr/sindikat-ce-prekinuti-strajk-ako-je-uprava-spremna-pregovarati/51111/