Metro-portal.hr

objavljeno 10.03.2018. 09:46:00
WOW!

SikurPhone sigurnosni orijentirani smartphone i kripto novčanik

Brazilska sigurnosna tvrtka Sikur, pohvalila se SikurPhone, pametnim telefonom s ugrađenom enkripcijom i anti-hacking značajkom

Mineri, evo telefona za vas!
Mineri, evo telefona za vas! (Screenshot)

SikurPhone pametan telefon šifrira sve informacije od telefonskih razgovora, dokumenata, fotografija do povijesti web preglednika. Tvrtka već ima iskustva u ovom području iz 2015. godine, kada suz lansirali svoj prvi sigurni smartphone GranitePhone.

Rad s kriptovalutama odvija se pomoću aplikacije koja omogućava pratiti trenutačni saldo, pohraniti kripto na privatni SIKUR oblak, provjeriti cijene ili pročitati povezane vijesti. Privatni ključ korisnika pohranjuje se u oblaku, što smatramo da je potencijalni nedostatak. Poslužitelji tvrtke mogu biti hakirani.

Uređaj radi pod izmijenjenom verzijom Androida 7.0, i svaka je linija provjerena od stručnjaka iz područja informacijske sigurnosti za greške i ranjivosti. Sustav ima vrlo pojednostavljeno sučelje koje omogućuje brz pristup osnovnim funkcijama kao što su slanje poruka, upućivanje poziva ili pregledavanje weba. Nema mogućnosti pristupa Google Play Trgovini, aplikacijama društvenih mreža i neće pokrenuti sve programe koji nisu Sikur revidirani. Eto, nije baš za obične korisnike. Ipak tržišni potencijal nije mali. Namijenjen je aktivne korisnike kripto valute, vladinim dužnosnicima, poslovnim korisnicima i svima paranoičnim koji brinu za svoju privatnost.

Tvrtka je također poslala uređaje na HackerOne i ponudila hakerima dva mjeseca da „provale" u uređaj. Nisu uspjeli. Ako korisnik izgubi telefon ili bude mu ukraden, svi podaci se mogu daljinski izbrisati.   

SikurPhone - osnovne specifikacije

SikurPhone, ima 5,5 inčni Gorilla Glass zaslon, primarnu 13 MP kameru, dok za video pozive i/ili selfije 5 MP. Za hardversku osnovu odabran je MediaTek Inc MT6750 sustav na čipu, 4 GB operativne memorije i 64 GB interne podatkovne. Tu je USB-C priključak, ali nema priključnice za slušalice.

Cijena i dostupnost

Cijna je 799 USD, uređaji namijenjena globalnom tržištu, očekuju se u kolovozu ove godine. SikurPhone dolazi s dvogodišnjom licencom i platformom za stolna računala. SIKURWallet uključuje nativnu podršku za Bitcoin Testnet, pogodnu za testiranje novih bitcoin aplikacija na više platformi. 

Piše: Sanja Ledinek
10.03.2018. 09:46:00
http://metro-portal.hr/sikurphone-sigurnosni-orijentirani-smartphone-i-kripto-novcanik/110782/