Metro-portal.hr

objavljeno 21.08.2013. 09:44:00
SRAMOTA

Šikaniranje novinara u kolijevci demokracije

Pritisak na medije zbog objavljivanja nepoželjnih informacija, višesatno policijsko saslušavanje bez pravog razloga

Razvaljivanje na aerodromu zbog Snowdena
Razvaljivanje na aerodromu zbog Snowdena (Arhiva)

"Imali ste svoju zabavu, a sad želimo te stvari nazad", izjavio je navodno prije nekih mjesec dana predstavnik britanske vlade u telefonskom razgovoru s Alanom Rusbridgerom, glavnim urednikom britanskog lista The Guardian.

Taj je list početkom lipnja objavio povjerljive informacije o tome kako američke tajne službe masovno prisluškuju i nadziru komunikaciju građana cijelog svijeta. To je potom izazvalo zgražanje širom svijeta, a američka vlada se našla na udaru kritika. Materijali su potekli od Edwarda Snowdena, bivšeg suradnika američke tajne službe NSA.

Antiterorističke mjere kao izgovor?

Rusbridger je u jučerašnjem (20.8.) izdanju The Guardiana objavio da je uredništvo na kraju popustilo višestrukim pritiscima vlade. On je opisao kako je u zgradi lista uništen kompjutorski hard-disk sa Snowdenovim materijalima i to pod nadzorom dva suradnika britanske tajne službe GCHQ. "Bio je to jedan od najbizarnijih trenutaka u dugoj povijesti Guardiana", komentirao je Rusbridger.

Ta priča nije objavljena slučajno baš danas. Dva dana ranije, u nedjelju (18.8.), je u londonskoj zračnoj luci Heathrow privremeno uhićen David Miranda, životni suputnik Guardianovog novinara Glenna Greenwalda koji je objavio Snowdenove povjerljive informacije. Miranda je preko Londona putovao iz Berlina u svoju domovinu Brazil. Policija ga je saslušavala skoro devet sati - koliko je maksimalno dopušteno zakonom ako ne postoji sudski nalog za uhićenje.

Najava novih otkrića

"Oni su me ispitivali o mom čitavom životu i oduzeli mi kompjutor, mobitel i fotoaparat", ispričao je Miranda. Nakon 8 sati i 55 minuta vraćena mu je samo putovnica i dopušteno mu je da nastavi put u Rio de Janeiro. Britanska policija pozvala se na zakon o borbi protiv terorizma koji dopušta vremenski ograničeno uhićenje bez sudskog naloga i nazočnosti odvjetnika, a osumnjičeniku ne daje pravo na uskraćivanje iskaza.

Ta borba protiv terorizma na britanski način naišla je na masovne kritike. Organizacija "Reporteri bez granica" je ocijenila da se pod krinkom antiterorističkih mjera pokušava uništiti mreža na kojoj se zasniva novinarski rad Guardiana. Ona je također istaknula da nema nikakvih informacija o tome da bi Miranda imao bilo kakve veze s terorizmom. I Glenn Greenwald tvrdi da je njegov partner saslušavan samo o novinarskom izvještavanju o NSA-u. "U zapadnim demokracijama je novost da se novinarsko izvještavanje kvalificira kao terorizam", ironično je komentirao Greenwald.

Mnogi Britanci se zgražaju, a u međuvremenu se i pitaju jesu li njihove tajne službe ikada čule za to da se podaci s kompjutora mogu kopirati, naravno prije nego što ih netko uništi. Da se to vjerojatno dogodilo pokazuje i Greenwladova najava: "Od sada ću izvještavati puno agresivnije. Objavit ću puno više dokumenata. Imam puno dokumenata o špijunskim aktivnostima Velike Britanije."

Piše: Andrea Jung-Grimm/DW
21.08.2013. 09:44:00
http://metro-portal.hr/sikaniranje-novinara-u-kolijevci-demokracije/79978/