Metro-portal.hr

objavljeno 18.09.2011. 17:12:00
NOVO DOBA

Siemens se povlači iz razvoja nuklearne tehnologije

"Više nećemo sudjelovati u cjelokupnom razvoju nuklearne tehnologije, izgradnji nuklearnih centrala niti u njihovu financiranju. To je poglavlje za nas završeno" rekao je direktor kompanije

Fotografija vijesti

Direktor Siemensa Peter Loescher rekao je danas za Der Spiegel kako njemački elektronički gigant okreće novu stranicu u svom poslovanju te definitivno odustaje od razvijanja nuklearne energije, prenosi Hina.

"Više nećemo sudjelovati u cjelokupnom razvoju nuklearne tehnologije, izgradnji nuklearnih centrala niti u njihovu financiranju. To je poglavlje za nas završeno", izjavio je Loescher.

"Od sada ćemo nastaviti s isporukom konvencionalne opreme poput turbina, što znači da ćemo se ograničiti na tehnologije koje nisu namijenjene samo nuklearkama, već i termoelektranama na plin ili na ugljen", objasnio je.

Ovakvo priopćenje direktora Siemensa očekuje se već nekoliko mjeseci, osobito nakon katastrofe u japanskoj nuklearki u Fukushimi te "nakon jasnog stajališta što ga je, u pogledu ovog pitanja zauzelo društvo, kao i politički svijet u Njemačkoj", piše Der Spiegel.

Njemačka je vlada još u ožujku donijela odluku o hitnom prekidu rada najstarijih nuklearnih reaktora u zemlji, a do 2022. namjerava se u potpunosti odreći nuklearne energije.

Loescher je također izjavio kako se otkazuje i zajednički projekt s ruskom grupom Rosatom, kada je o nuklearnom sektoru riječ, no dvije tvrtke i dalje namjeravaju nastaviti suradnju, ali, kako je istaknuo, na drugim poljima.

18.09.2011. 17:12:00
http://metro-portal.hr/siemens-se-povlaci-iz-razvoja-nuklearne-tehnologije/63370/