Metro-portal.hr

objavljeno 12.06.2022. 17:01:00
UPS?

Sićušni meteorit pogodio svemirski teleskop James Webb

Sićušni komad stijene (mikrometeorit) pogodio je svemirski teleskop James Webb udarivši o glavno zrcalo no ne očekuje se da će utjecati na performanse teleskopa, objavila je američka svemirska agencija NASA

Pogodilo ga...
Pogodilo ga... (Arhiva)

Teleskop James Webb lansiran je u prosincu kao nasljednik revolucionarnog, ali danas vremešnog teleskopa Hubble.

Analitičari su rekli da je krajem svibnja pogođen zrcalni segment C3, jedan od 18 njih izrađenih od berilija i zlata koji tvore 6,5 metara široko glavno zrcalo.

Udarac je ostavio "maleno uleknuće" u segmentu, rekla je NASA za Reuters.

Brzina kojom se predmeti kreću svemirom znači da i najmanje čestice mogu prenijeti mnogo energije pri sudaru s drugim predmetom. 

Webb je do sada bio pet puta pogođen, a ovaj najnoviji udar je najveći.

Projektanti su računali na mogućnosti udara mikrometeorita pri izboru materijala i ugradnji komponenata i načina rada teleskpoa. 

"Znali smo da će se Webb morati nositi sa svemirskim okruženjem što uključuje oštre ultraljubičaste zrake i nabijene sunčeve čestice, kozmičke zrake iz egzotičnih izvora u galaksiji te povremene udare mikrometorita iz našeg Sunčevog sustava", rekao je Paul Geithner, zamjenik tehničkog direktora u NASA-inom centru za svemirske letove Goddard u Greenbeltu u američkoj saveznoj državi Maryland.

12.06.2022. 17:01:00
http://metro-portal.hr/sicusni-meteorit-pogodio-svemirski-teleskop-james-webb/138129/