Metro-portal.hr

objavljeno 22.10.2011. 13:40:47
OBLJETNICA ROĐENJA LEGENDE

Šibenčani izrazili vječitu zahvalnost Draženu Petroviću spomenikom na Baldekinu

Brončani Draženov odljevak prikazuje košarkaša kako sjedi na klupi s košarkaškom loptom među nogama, simbol je neraskidive povezanosti Šibenika i Dražena

Fotografija vijesti

Pred nekoliko tisuća okupljenih Šibenčana i ljubitelja košarke, gradonačelnik Šibenika Ante Županović i Biserka Petrović otkrili su danas na Baldekinu spomenik Draženu Petroviću, jednom od najvećih hrvatskih košarkaša svih vremena, javlja Hina.

Brončani Draženov odljevak autora akademskog kipara Kažimira Hraste, koji prikazuje košarkaša u njegovoj prvoj fazi karijere kako sjedi na klupi s košarkaškom loptom među nogama, simbol je neraskidive povezanosti Šibenika i Dražena, kazao je povodom otkrivanja spomenika gradonačelnik Ante Županović. Dodao je kako ga mnoštvo Šibenčana okupljeno povodom otvorenja podsjeća na slavne dane kada je KK Šibenka Draženovim košem osvojila prvenstvo bivše države.

Dražen je Šibeniku darovao trenutke neizmjerne sreće i u srcima prepunih tribina on je uvijek ostao div s Baldekina, kazao je Županović.

Sportski svijet je znao slaviti Dražena, nastavio je šibenski gradonačelnik, on je primljen u Kuću slavnih, a spomenici su mu podignuti diljem svijeta, no Kažimir Hraste danas je Dražena vratio na njegov Baldekin, gdje je sve i počelo.

Brat Dražena Petrovića Aco Petrović kazao je kako mu je iznimno drago što će Dražen u svom gradu dobiti spomenik, ali i spomen sobu koja će djelovati kao ispostava Memorijalnog centra Dražen Petrović iz Zagreba, a danas je po prvi put predstavljena javnosti.

Spomen soba nalazi se u stanu obitelji Petrović, u Preradovićevoj 3 na šibenskim Bualima, sadrži sobu košarkaša točno onakvu kakvu je Dražen ostavio prije smrti, prostor s eksponatima koji su košarkašu pripadali, ali i salu za projekcije u kojoj će se prikazivati isječci iz njegove karijere.

Draženova majka Biserka kazala je kako joj je drago što se Dražen vratio tamo gdje je sve počelo, u svoj Šibenik. Zahvalila je svim ljudima diljem svijeta koji je svakodnevno zasipaju neizmjernom ljubavi prema Draženu.

Svečanosti otkrivanja spomenika Draženu Petroviću odazvao se i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je kazao kako je iznimno lijepo što je Dražen, nakon Zagreba, dobio svoj spomen prostor i u rodnom Šibeniku.

Treba kazati kako je riječ tek o prvoj fazi uređenja Draženovog spomen područja u sklopu kojeg je postavljen spomenik košarkašu i uređen prostor oko njega. Preostaje još provedba druge faze projekta koja će obuhvatiti izgradnju košarkaškog igrališta na prostoru iza Draženovog kipa, a radovi bi trebali započeti dogodine.

Završetkom radova, Draženova spomen soba, kip i igralište činit će memorijalno područje posvećeno ovoj velikoj košarkaškoj zvijezdi.

22.10.2011. 13:40:47
http://metro-portal.hr/sibencani-izrazili-vjecitu-zahvalnost-drazenu-petrovicu-spomenikom-na-baldekinu/64673/