Metro-portal.hr

objavljeno 13.05.2010. 12:34:00
KREŠIMIR SEVER:

Sindikati moraju obraniti radnike od Vlade i MMF-a

POGLEDAJTE VIDEO - Iz Nezavisnih hrvatskih sindikata poručuju da neisplatom božićnice i regresa Vlada nastavlja tradiciju neoliberalnog modela koju preispituje cijeli svijet

(Damir Krajač/Cropix)

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever danas je istaknuo kako je u ovom trenutku u Hrvatskoj nužna suradnja između sindikata i zaposlenika javnog i realnog sektora.

''Vlada ako izvrši ono što je najavila, odnosno neisplatiti božićnicu i regrese, nastavlja tradiciju neoliberalnog modela ekonomije koju cijeli svijet preispituje'', kazao je Sever.

Napomenuo da sadašnja vlada još uvijek plaća posljedice sudskih tužbi Račanove vlade, koja je učinila slično. Zato, objašnjava Sever, Vlada i namjerava promijeniti Zakon o radu u članku 262, koji govori o produženoj primjeni kolektivnih ugovora.

''Zbog jednog odreska Vlada ne ubija jednu kravu nego cijelo stado'', poetičan je Sever poručujući da su nadležni spremni ugroziti socijalni dijalog zbog prikupljanja 640 milijuna kuna.

Poziva na opći sindikalni sabor jer postoje dvije fronte, s jedne strane MMF i Vlada, a s druge strane radnici. Sindikalisti su izradili računicu na primjerima plaća spremačice, osobe sa srednjom stručnom spremom i visokoobrazovanog zaposlenika u javnom sektoru. Računica pokazuje da bi spremačica s 20 godina radnog staža nakon 1.studenog imala plaću od 3.259 kuna mjesečno, čime bi joj se raspoloživi dohodak zaista povećao 1.056 kuna na godišnjoj razini. Ipak zbog rezanja regresa i božićnice, kojima bi dobila čak 3.000 kuna, ukupno će na kraju godine imati 1.944 kune manje.

Na primjeru osobe sa srednjom stručnom spremom vidi se da nakon 30 godina radnog staža ima bruto primanja od 5.900 kuna mjesečno. Nakon novog načina razrezivanja poreza na dohodak, neto plaća takvog zaposlenika porast će 87 kuna mjesečno i narasti na 4.369 kuna. Taj zaposlenik će izgubiti 1.238 kuna u 2010., a treba napomenuti i gubitak kroz ukidanje povrata poreza koji će samo za životno osiguranje iznositi 711 kuna.

''Ta životna osiguranja nisu bila izbor pojedinca, nego ih je na to natjerala banka, kao uvjet odobravanja stambenog kredita'', istaknuli su sindikati.

Sindikalisti su iznijeli i treći primjer, restauratora koji nakon 20 godina radnog staža prima neto plaću od 5.187 kuna mjesečno. Intencijom Vlade on bi bio zakinut za 1.716 kuna na godišnjoj razini.

Ljubica Pilić iz Nezavisnih hrvatskih sindikata pita se je li zbilja najava Vlade i ministra Šukera o povećanju plaća zbog novog sustava oporezivanja istinita i je li zbilja u korist radnika.

''Plaće nisu velike, već ima previše zaposlenih'', priznaju sindikati i napominju da samo u raznim agencijama koje je osnovala Vlada radi 30 tisuća ljudi. Nemamo dovoljno djelatnika u školstvu, nemamo dovoljno liječnika ni medicinskih sestara, u kulturi radi samo 1.700 ljudi, poručuju iz NHS-a.

''Moramo se konačno prebrojati i staviti na papir gdje su ti silni viškovi zaposlenih'', poručili su sindikalisti. (Infopunkt/metro-portal)

13.05.2010. 12:34:00
http://metro-portal.hr/sever-sindikati-moraju-obraniti-radnike-od-vlade-i-mmf-a/39927/