Metro-portal.hr

objavljeno 02.08.2010. 11:25:00
OTKRIĆE

Šesta najdulja rijeka na svijetu nalazi se na dnu Crnog mora

Voda Sredozemnog mora koja prolazi Bosporskim tjesnacem gušća je i slanija od vode Crnog mora zbog čega na njegovom dnu nastaje svojevrsna morska rijeka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sveučilište u Leedsu)

Britanski znanstvenici otkrili su na dnu Crnog mora svojevrsno riječno korito koje bi, kada bi se nalazilo na površini, predstavljalo šestu po redu najveću rijeku na svijetu. Vodena masa koja se kreće tim koritom sadrži isključivo slanu vodu i sedimentni materijal, a od Temze je veća oko 350 puta. „Rijeku" su otkrili znanstvenici sa Sveučilišta u Leedsu služeći se robotskom podmornicom kako bi snimili morsko dno u blizini Turske.

Vodenu struju stvara slana voda koja se prelijeva kroz Bosporski tjesnac iz Sredozemnog u Crno more - Crno more je slabijeg saliniteta pa se gusta sredozemna voda zbog te razlike spušta do dna i kreće poput rijeke po dnu i ujedno stvara vlastito korito. Otkriće bi, prema riječima stručnjaka, moglo objasniti kao uopće život opstaje na velikim dubinama koje su daleko od priobalnih područja u koja rijeke donose hranjive tvari. Govoreći za The Sunday Telegraph, dr. Dan Parsons, inače voditelj tima leedskih stručnjaka, rekao je da je voda u kanalu puno gušća od ostale količine vode jer je slanija i nosi sedimentne tvari. A struja se ponaša kao prava rijeka - dubi korito, stvara klance, a na nekim dijelovima nalaze se i vodopadi. Takvi fenomeni bi ustvari mogli biti poput arterija koje donose hranu u pusta morska prostranstva. 

Jedan od najvećih kanala te vrste nalazi se kod Brazila gdje se Amazona ulijeva u Atlantski ocean. Vjeruje se da u te morske rijeke i korita nastali u periodu kad je razina svjetskih mora bila puno niža. Neki od kanala dugi su i do četiri tisuće kilometra, a široki i po nekoliko kilometara. Međutim, jedini aktivni kanal je ovaj novootkriveni kod Bospora - njime i dalje teče rijeka (Parsons je izračunao da joj je brzina kretanja oko 4 kilometra na sat; svake sekunde kanalom prođe preko 22,000 kubičnih metara vode, a to je deset puta više nego kod najveće europske rijeke Rajne). Crnomorska rijeka teče nekih 60 kilometara prije nego se rasprši morskim dnom.

02.08.2010. 11:25:00
http://metro-portal.hr/sesta-najdulja-rijeka-na-svijetu-nalazi-se-na-dnu-crnog-mora/45523/