Metro-portal.hr

objavljeno 18.11.2010. 20:30:00
KINA ZAPRIJETILA POSLJEDICAMA

Šest zemalja bojkotirat će dodjelu Nobela Xiaobu

Šest zemalja odbilo je poziv na svečano uručenje Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liu Xiaobu u prosincu: Kina, Rusija, Kazahstan, Kuba, Maroko i Irak

Liu Xiaobo
Liu Xiaobo (Wikipedia)

"Do danas je naš poziv prihvatilo 36 veleposlanika, 16 nije odgovorilo, a šest ih je odbilo poziv, među kojima veleposlanici Kine, Rusije, Kazahstana, Kube, Maroka i Iraka", rekao je direktor Nobelova instituta Geir Lundestad.

Nije htio reći koje zemlje još nisu odgovorile na poziv, a norveški mediji su u četvrtak spominjali Indiju, Pakistan i Indoneziju. Institut je, kao i svake godine, sve veleposlanike na dužnosti u norveškoj prijestolnici pozvao na svečanost koja se već uobičajeno održava 10. prosinca.

No Kina, koja Liu Xiaoba smatra "kriminalcem", zaprijetila je "posljedicama" zemljama koje bi pružile potporu disidentu koji je zbog "subverzije državne vlasti" osuđen na 11 godina zatvora. Kinesko veleposlanstvo u Oslu poslalo je pismo diplomatskim izaslanstvima drugih zemalja u kojemu ih poziva da otkažu dolazak na svečanu predaju nagrade.

No, unatoč tom upozorenju, većina europskih zemalja, među kojima Francuska, Velika Britanija i Njemačka te Sjedinjene Države, već su potvrdile svoje sudjelovanje. Nedolazak Rusije na svečanost uručenja Nobelove nagrade za mir Liu Xiaobu "nije političke naravi", rekao je u četvrtak čelnik ruskog veleposlanstva u Oslu.

"Razlog je jednostavan: veleposlanik tada neće biti u Norveškoj. Bit će na putu koji je odavno planirao, to je slučajnost. U tome nema ništa političko", rekao je savjetnik veleposlanstva Vladimir Isupov, a prenijela je agencija RIA Novosti. (hina/metro-portal)

18.11.2010. 20:30:00
http://metro-portal.hr/sest-zemalja-bojkotirat-ce-dodjelu-nobela-xiaobu/51411/