Metro-portal.hr

objavljeno 05.02.2013. 20:22:00
STRATEGIJA PROTIV STRESA

Šest savjeta da zavolite svoj život

Šef vam je stao na žulj? Profesor vas je iživcirao? Pali ste u depresiju? Uhvatila vas nervoza? Ne dajte se

Budite sretni i zadovoljni
Budite sretni i zadovoljni (Arhiva)

Stres je najveći neprijatelj modernog čovjeka. Vi se svakako tu ubrajate. No, ne očajavajte kad dosegete prag izdržljivosti. Evo nekoliko savjeta za osvježenje i oporavak od njega.

Radite ono što vas zaista čini sretnima

Nagomilane obveze i zgusnut raspored vrlo lako vas mogu dovesti u situaciju da ne znate gdje ste. No, bilo da se radi o malim stvarima ili ostvarivanju velikih ciljeva, fokusirajte se na ono što vas čini sretnima jer ćete tako zaštititi emocionalno i tjelesno zdravlje.

Uživajte u sporednim stvarima

Kada sastavljate listu onoga što MORATE učiniti, nikako nemojte zaboraviti i dobre stvari. Čitanje u krevetu, jutarnja šetnja, doručak vani, slušanje glazbe ili sjedenje u omiljenoj fotelji, štogod to bilo, svaki dan nađite malo vremena z ate male diverzije. Također razmislite o tome da prekrižite one naporne stvari s popisa koje ste trebali učiniti a mjesecima ih izbjegavate. I ukinite kućne poslove koje vam troše vrijeme, a ne doprinose kvaliteti življenja.

Budite dobri prema sebi samima

Svi mi imamo one dane kad nam je energija na najnižoj razini, no ako uspijete ne preskočiti svakodnevno vježbanje kad se osjećate loše, bit ćete nagrađeni i momentalno i kasnije. Pokušajte ovaj trik: Recite sebi da morate vježbati samo 10 minuta kako biste uopće se natjerali na to. Kad ustanete i krenete s vježbanjem (i kad se budete osjećali bolje), vrlo vjerojatno ćete htjeti završiti trening do kraja. Čak i ako ne prijeđete prag od 10 minuta kad vam je dan loš, osjećat ćete se bolje samo zato što ste bar nešto učinili. Držanje za plan vježbanja učinit će vas zadovoljnijima, ojačat će vaš imunološki sustav i potaknut će stvaranje hormona dobrog raspoloženja.

Razbijte stres

Smanjite napetost prakticiranjem strategija koje reduciraju stres. Napravite svako malo pauze za duboko disanje; udahnite kroz nos, izdahnite kroz usta. Ponovite to tri do četiri puta na dan. Time ćete unijeti više kisika u krvotok što će vas opustiti i smiriti. Opuštanje mišića, joga, masaža, meditacija sve su to efektni načini za smanjenje stresa, napetosti, depresije i tjeskobe. Obična 10-minutna šetnja više će vam koristiti nego brza hrana koju jedete za smirenje.

Podijelite svoje vještine za sreću

Volontirajte u lokalnoj školi, klubu, nevladinoj ili vladinoj dobrotvornoj organizaciji. Vaši jedinstveni talenti i vještine koristit će i drugima a vi ćete se osjećati bolje i poboljšat ćete općenito stanje duha i tijela. Osjećaj uključenosti u vašu lokalnu zajednicu dobar je za vaše emocionalno zdravlje, a ujedno je i prilika da naučite nove vještine i upoznate nove ljude. Dobitna kombinacija kako god okrenete.

Povežite se s bližnjima

Nasmijte se u krugu obitelji i prijatelja jednom ili dva puta mjesečno. Ako možete češće, još bolje. Otvorenost i iskrenost koju dijelite s ljudima koji su vam važni u životu mogu vam pokazati nove perspektive i izlaze iz situacija s kojima se morate nositi svakodnevno. Ta redovita okupljanja imat će pozitivan učinak na vaše zdravlje, naročito ako se dobro nasmijete. Smijeh snižava krvni tlak, smanjuje razinu stresa i otpušta endorfine koji ublažuju bol. Istovremeno, nemojte zanemariti veze s kolegama. Kolege i suradnici mogu vam biti prava potpora i, vjerovali ili ne, time vam mogu omogućiti da držite krvni tlak pod kontrolom tijekom stresnih situacija.

Osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti vlastitim životom ključan je čimbenik za vaše tjelesno i emocionalno blagostanje. Zato, dok budete učili cijeniti svoje vrijeme, neovisnost, samouvjerenost, vještine i veze s ljudima, ostat ćete zapanjeni koliko vam to sve dobra donosi, i za tijelo i za duh.
05.02.2013. 20:22:00
http://metro-portal.hr/sest-savjeta-da-zavolite-svoj-zivot/27547/