Metro-portal.hr

objavljeno 31.05.2012. 19:18:00
DILEMA

Šest razloga zašto su mačke bolji ljubimci od pasa

Iako možemo biti politički korektni koliko god želimo i tvrditi da naprosto nema pravog rješenja ove dileme, ipak postoji nekoliko jezičaca na vagi koje prednost daju mačkama

Fotografija vijesti

Dilema o tome jesu li psi ili mački bolji ljubimci stara je vjerojatno koliko i samo čovjekovo posjedovanje ljubimaca, a po tvrdoglavosti sukobljenih strana zasigurno ide uz bok onoj o tome je li bolja vanilija ili čokolada te jesu li veći Beatlesi ili Stonesi.

Iako možemo biti politički korektni koliko god želimo i tvrditi da naprosto nema pravog rješenja ove dileme i da svatko treba izabrati ljubimca koji mu više odgovara, ipak postoji nekoliko jezičaca na vagi koje prednost daju mačkama kao objektivno primjerenijim ljubimcima, pogotovo ukoliko živite u malom prostoru usred neke urbane sredine. Mi vam donosimo šest najboljih.

1. Ne trebate ih šetati

Za razliku od pasa koje treba šetati tri puta dnevno po 15 minuta, bez obzira na snijeg, kišu, vrućinu ili hladnoću, mačke nemaju takvih zahtjeva. Šetanje psa postaje još kompliciranije i vremenski zahtjevnije ukoliko imate velikog psa kojeg treba redovito istrčavati, što nije uvijek jednostavno ako živite u centru grada.

2. Mačka može sama ići na WC

Uz tek malo treninga i navikavanja, mačka može naučiti da samostalno koristi WC. Sve što vi trebate jest redovito joj mijenjati pijesak. S druge strane, psi moraju ići van kako bi obavili nuždu.

3. Ne treba im puno mjesta

Psi zahtijevaju znatno više mjesta u kući od mačaka, a to posebice vrijedi za one velike. Većina maca treba samo kauč na kojem može sjediti ili ležati.

4. Ne smeta im kad ih ostavite same

Iako je ovo nešto što varira od psa do psa, većina njih zahtijeva znatno veću količinu dnevne pažnje nego što je to slučaj s mačkama. Možda vam se potreba za pažnjom sada ne čini negativnom stvari, ali mačke su naprosto primjerenije za sve one koji puno rade ili nemaju previše slobodnog vremena.

5. Mačke ne laju

Ovu će činjenicu vjerojatno puno više cijeniti vaši susjedi, pogotovo ako živite u zgradi. Psi nisu svjesni da je tri ujutro i da će njihovo lajanje probuditi cijelo susjedstvo. S druge strane, mačke sikću kad su ljute, što je neizmjerno tiše od lajanja.

6. Mačke love miševe

Živite li na selu, mačka koja se mota oko vaše kuće neizmjerno će vam pomoći oko problema s miševima. S druge strane, većina pasa ne bi se previše uzrujavala zbog malih krznatih stvorenja koja vam se zavlače iza namještaja.

31.05.2012. 19:18:00
http://metro-portal.hr/sest-razloga-zasto-su-macke-bolji-ljubimci-od-pasa/71529/