Metro-portal.hr

objavljeno 30.06.2010. 13:18:36
MENINGOENCEFALITIS

Šest pacijenata hospitalizirano nakon uboda krpelja

Pacijenti su na aparatima za umjetno disanje i imaju težak oblik krpeljnog meningoencefalitisa

Krpelj
Krpelj (Wikipedia)

U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" hospitalizirano je šest pacijenata s teškim oblikom krpeljnog meningoencefalitisa, izjavio je danas Hini pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu te Klinike dr. Bruno Baršić.

Kod pet pacijenata radi se o teškim paralitičkim oblicima krpeljnog meningoencefalitisa i ti su pacijenti na aparatima za umjetno disanje, dok je kod jednog pacijenta riječ o teškom obliku bolesti, ali taj pacijent nije životno ugrožen.

Pacijenti priključeni na aparate imaju teški poremećaj svijesti i za sada je neizvjestan ishod njihova liječenja, istaknuo je dr. Baršić.

Dodao je i kako se kod svih oboljelih provodi umjetna hipotermija, odnosno hlađenje na 32 stupnja kako bi se sačuvao mozak i taj je postupak pokazao dobre rezultate.

Svi oboljeli odrasle su osobe od 30 do 60 godina iz ruralnih sredina i to iz sjeverne Hrvatske, rekao je dr. Baršić, naglasivši kako oboljeli nisu iz Zagreba niti iz zagrebačke okolice.

Oboljeli su u Kliniku "Dr. Fran Mihaljević" primljeni početkom mjeseca lipnja. Dr. Baršić navodi kako se šumari, lovci i svi koji zbog posla borave u prirodi, mogu cijepiti.(hina/metro-portal)

30.06.2010. 13:18:36
http://metro-portal.hr/sest-pacijenata-hospitalizirano-nakon-ugriza-krpelja/43695/