Metro-portal.hr

objavljeno 26.08.2012. 17:24:00
MITOVI I LEGENDE

Šest mitova o marihuani

Jedna od kontroverznijih biljaka dobiva sve više bitaka za legalizaciju, evo malog doprinosa razbijanjem mitova

Više pro nego contra
Više pro nego contra (Arhiva)

Oko marihuane se najviše lome koplja od svih biljaka, a zagovornici legalizacije i zabrane svaki iznose svoje argumente zašto misle da su baš oni u pravu.

Kako je uz marihuanu vezano stvarno puno urbanih mitova i legendi, bilo bi vrijeme da se neki od njih razbiju dobrim i kvalitetnim informiranjem, pa evo njih šest koji su najčešći.

1. Marihuana vodi u ovisnost

Moguće, no u vrlo malom broju slučajeva. Prema podacima američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, tek devet posto korisnika marihuane dobilo je dijagnozu kliničke ovisnosti o biljci. Kod korisnika kokaina taj je broj 15 posto, dok je najteže kod heroina, gdje je 24 posto korisnika klinički ovisno.

2. Marihuana izaziva rak

Prekomjerno pušenje bilo čega, pa i marihuane, može izazvati rak zbog određenih kancerogenih spojeva koji nastaju izgaranjem. No, kako i najveći ljubitelji marihuane puše daleko rjeđe od pušača nikotina, rizik je bitno manji, a u istraživanju provedenom pred šest godina na Sveučilištu UCLA nije dokazana nikakva veza između pušenja marihuane i raka pluća.

3. Marihuana je samo pri korak u drogiranju

Prema podacima statističkog ureda, djeca koja uživaju marihuanu češće probaju ostale droge od svojih vršnjaka, no nema nikakvih dokaza koji bi čvrsto utvrdili da postoji veza između uživanja marihuane i ostalih, tvrđih droga. 

4. Zabranom marihuane štitimo djecu

Upotreba marihuane u američkim školama prošle je godine doživjela vrhunac, pa je svaki petnaesti srednjoškolac priznao da tjedno popuši barem jedan joint. No, takve brojke su jednake onima u državama gdje je korištenje marihuane u osobne svrhe dozvoljeno.

5. Portugal i Nizozemska su legalizirali marihuanu

Krivo. Portugal nije legalizirao droge, nego dekriminalizirao njihovu upotrebu, što znači da ako vas nađu da konzumirate drogu, ne mogu vam ništa, no ako je imate previše kod sebe, svejedno idete u zatvor. Što se tiče Nizozemske, tamo je kupovina i konzumacija dozvoljena jedino u coffee shopovima.

6. Marihuana je potpuno bezopasna

Nije. Ako pušite kao dimnjak, bila to marihuana ili duhan, nije dobro ...

26.08.2012. 17:24:00
http://metro-portal.hr/sest-mitova-o-marihuani/73535/