Metro-portal.hr

objavljeno 24.10.2011. 08:44:00
NOVO VRIJEME

Šerijat će biti temelj budućeg libijskog zakonodavstva

Sredinom rujna šef prijelaznih libijskih vlasti već je najavio da će Islam biti glavni temelj zakonodavstva nove Libije, te odbacio svaku ekstremističku ideologiju

Fotografija vijesti

Nakon što su jučer proglasili nacionalno oslobođenje Libije, predsjednik NTC-a Mustafa Abdel Džalil rekao je kako će se buduće zakonodavstvo te zemlje temeljiti na šerijatskom pravu, prenosi Hina.

"Kao islamska zemlja za temelj smo prihvatili šerijatsko pravo i svaki zakon koji bi kršio šerijatski je ništavan", rekao je Abdel Džalil pred desecima tisuća okupljenih na svečanosti proglašenja oslobođenja zemlje.

Sredinom rujna šef prijelaznih libijskih vlasti već je najavio da će Islam biti glavni temelj zakonodavstva nove Libije, te odbacio svaku "ekstremističku ideologiju".

U nedjelju on je naveo primjer zakona o razvodu i braku, koji je tijekom režima Moamera Gadafija zabranjivao poligamiju i dozvoljavao razvod.

"Primjerice, zakon o razvodu i braku (...) taj je zakon protivan šerijatskom pravu i on više neće važiti", rekao je Džalil.

Šerijatsko pravo dopušta poligamiju, te muškarcu priznaje pravo da ima do četiri žene.

Abdel Džalil je također najavio otvaranje islamskih banaka u Libiji, koje prema šerijatskom pravu ne smiju zaračunavati kamate.

24.10.2011. 08:44:00
http://metro-portal.hr/serijat-ce-biti-temelj-buduceg-libijskog-zakonodavstva/64734/