Metro-portal.hr

objavljeno 17.06.2010. 13:35:31
NEISPUNJENA OBEĆANJA

Seljaci održali prosvjed upozorenja u središtu Retkovaca

Vlada seljacima nije platila dug iz 2008. te poticaje u stočarstvu i ratarstvu, tj. prekiršila je "Đakovački sporazum"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Glibusic / CROPIX )

Stotinjak poljoprivrednika s 30-ak traktora parkiranih uz cestu mirno je jutros prosjedovalo u središtu Retkovaca kod Vinkovaca zbog nezadovoljstva vladinom politikom prema poljoprivredi i seljacima koji žive od te djelatnosti.

Predsjednik Hrvatskoga seljačkog saveza (HSS) Vukovarsko-srijemske županije Tomislav Pokrovac objasnio je kako je riječ o zadnjem seljačkom prosvjedu upozorenja vladi koja, po njegovim riječima, nije poštovala "Đakovački sporazum" te seljacima nije platila dug iz 2008. te poticaje u stočarstvu i ratarstvu koji su trebali biti isplaćeni ili je njihova isplata trebala već početi.

"Također želimo upozoriti i otkupljivače pšenice koji nam još nisu ponudili nikakvu cijenu pšenice, iako je žetva na pragu. Čekaju doslovce da mi svoju pšenicu ovršimo i smjestimo ju u njihove silose, a tad će nas početi ucjenjivati otkupnom cijenom", kazao je Pokrovac.

Premijerki je zamjerio "potpuno ignoriranje članova koordinacije pet slavonskih županija", zapitavši ima li "prva hrvatska dama pravo na takvo ponašanje dok se istodobno na svim sastancima zalaže za dijalog i razgovor".

Na novinarski upit znači li današnje upozorenje da su proljetni prosvjed seljaka i blokada prometnica bili uzaludni, Pokrovac je odgovorio kako je proljetni prosvjed uspio i rezultirao isplatom 50-posto dogovorenog. "Ako je tada nešto potpisano, to se mora i poštovati", poručio je.

Kazao je kako koordinacija seljačkih udruga pet slavonskih županija, koja je i organizirala retkovečki prosvjed, traži i obustavu kaznenih postupaka protiv seljaka koji su sudjelovali u proljetnom prosvjedu, cijenu pšenice ovogodišnjeg roda od 1,20 kuna po kilogramu, uvođenje reda u prodaju kruha i najvišu cijenu te namirnice od pet kuna, poštovanje zakona u vezi s analizom pšenice i uvođenje u obračun bijelih primjesa.

Također traže hitno ukidanje poticaja iz proračuna za uvoz prasadi, teladi i junadi, provedbu europskih standarda za smrznuto meso iz uvoza kao i za uvoz sira te za otkup uljane repice od devet posto vlage, zatim donošenje zakona o analizi šećera i šećerne repe s pravom proizvođača da mogu u posebnom laboratoriju, izvan šećerane, provjeriti primjese i digestiju, te hitnu dostavu podataka o uvozu stoke i smrznuta mesa u Hrvatsku u 2009. i prvom tromjesječju ove godine.

Prosjed seljaka, započet oko 10 sati, trajao je do 13 sati. (hina/metro-portal)

17.06.2010. 13:35:31
http://metro-portal.hr/seljaci-odrzali-prosvjed-upozorenja-u-sredistu-retkovaca/42814/