Metro-portal.hr

objavljeno 19.11.2013. 15:25:16
WTF?!

Selfie je riječ godine

Kad svjetski poznati Oxfordski rječnik proglasi neku riječ za riječ godine, očito je da je imala velik utjecaj na svakodnevni život

Ovo je selfie koji se traži :)
Ovo je selfie koji se traži :) (Screenshot)

Selfie iliti autportret koji se stavlja na društvene mreže riječ je godine prema odabiru Oxfordskog rječnika, na užas ljudi kojima je takvih fotki na vrh glave.

Zašto bi tako nešto postalo riječ godine u izboru ovako ugledne institucije? Razlog je jednostavan - uporaba ove riječi porasla je u zadnjih godinu dana za apsolutno nevjerojatnih 17 tisuća postotaka!

Oxfordski riječnik napravio je program za pretragu interneta koji obuhvaća preko 150 milijjuna riječi koje se svakog mjeseca objave na engleskom, a selfie je uvjerljivo pobijedila. 

Inače, o podrijetlu riječi ne zna se puno, najstariji zapis datira iz 2002. godine kad je upotrijebljena na jednom australskom internetskom forumu, a hashtag #selfie pojavio se na Flickru 2004 godine. 

Ipak, u široku upotrebu ova je riječ ušla tek prošle godine, a brzo su nastale i neke kovanice poput helfie, fotografije kose, welfie, fotografije na kojima snimatelj vježba, drelfie označava pijanog autora, a bookshelfie pokazuje koju knjigu autor fotke trenutno čita.

Ako još niste, po hitno u kupaonicu i napravite neki selfie na veselje javnosti ...

19.11.2013. 15:25:16
http://metro-portal.hr/selfie-je-rijec-godine/81689/