Metro-portal.hr

objavljeno 09.10.2018. 21:34:00
EH, DA...

Seksualno uznemiravanje i zdravlje

Ta iskustva imaju utjecaj ne samo na posao i kvalitetu života nego i na mentalno i psihičko zdravlje

Ozbiljan problem
Ozbiljan problem (Arhiva)

Seksualno uznemiravanje i zlostavljanje vrlo je česta pojava u društvima i može naštetiti psihičkom i fizičkom zdravlju, pokazuju dvije studije

U prvom, američkom, istraživanju svaka peta žena s područja Pittsburgha kazala je da je bila izložena seksualnom uznemiravanju ili napadu. Te su žene imale dva do tri puta veća izglede za povišeni krvni tlak, povišene trigliceride, probleme sa snom, depresiju i tjeskobu.

U drugom, europskom, istraživanju 70 posto liječnika i liječnica u Berlinu kazalo je da je na poslu bilo izloženo neprimjerenom seksualnom ponašanju ili zlostavljanju. Obje studije objavljene su u časopisu JAMA Internal Medicine.

"Iskustvo seksualnog uznemiravanja ili zlostavljanja na žalost nije rijetko", kaže Rebecca Thurston sa sveučilišta Pittsburgh. "I ta iskustva imaju utjecaj ne samo na posao i kvalitetu života nego i na mentalno i psihičko zdravlje".

Među 304 žene u dobi od 40 do 60 godina koje su sudjelovale u istraživanju 19 posto je reklo da je na poslu doživjelo seksualno uznemiravanje a 23 posto kazalo je da je bilo seksualno napadnuto.

Ti su postotci niži nego što su pokazivali podaci na nacionalnoj razini i moguće je da je to zbog toga što su neke od žena obuhvaćenih istraživanjem radile od kuće, kaže Thurston.

Utječe na krvni tlak, trigliceride i obrasce sna

Njezin tim utvrdio je da su te žene, u usporedbi s onima koje nisu bile seksualno uznemiravane, imale 2,36 puta veće izglede za povišeni krvni tlak i 89 posto veće izglede za nekvalitetan san. Izgledi za povišene trigliceride bili su tri puta veći u skupini žena koje su seksualno zlostavljane. Thurston vjeruje da zlostavljanje izaziva promjene u razini hormona stresa što utječe na krvni tlak, trigliceride i obrasce sna.

Slični rezultati uočeni su među ženama koje su kazale da su bile seksualno napadnute.

One su imale 2,86 puta veće izglede za kliničnu depresiju, 2,26 puta veće izglede za simptome tjeskobe i 2,15 puta veće izglede za loš san.

Psihijatrica dr. Mayumi Okuda iz medicinskog centra sveučilišta Columbia u New Yorku nije iznenađena tim rezultatima. Istraživanja kod djece pokazuju da su "negativna iskustva iz djetinjstva povezana s toliko stvari poput povišenog krvnog tlaka, raka, pretilosti". "To pokazuje da se čak i kod odraslih pojavljuju negativne posljedice po zdravlje", kaže Okuda.

Njemačko istraživanje koje je obuhvatilo 737 liječnika otkrilo je da je 62 posto muškaraca i 76 posto žena iskusilo neku vrstu seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu. Dok je mogućnost da su muškarci seksualno uznemirivani iznenađujuća neke vrste razgovora mogu biti neugodne za njih, kaže voditeljica istraživanja dr. Sabine Oertelt-Prigione iz medicinskog centra sveučilišta Radboud u nizozemskom Nijmegenu.

Za muškarce "vulgarni razgovori moraju biti usmjereni na njih ili nekog odmah pokraj", kaže Oertelt-Prigione. "Ta izravnost bila je predmetom istraživanja. Ne govorimo o tome da je netko ispričao vulgarni vic grupi kolega."

09.10.2018. 21:34:00
http://metro-portal.hr/seksualno-uznemiravanje-i-zdravlje/114736/