Metro-portal.hr

objavljeno 21.09.2008. 22:34:00
ZDRAVI I ČILI

Seksom protiv erektilne disfunkcije

Ili ga upražnjavajte redovito ili ćete ostati bez erekcije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Muškarci u godinama koji češće prakticiraju seks rjeđe obole od erektilne disfunkcije od onih kojima seks postaje misaona imenica u poznim godinama, rezultati su finskog istraživanja. Recept za očuvanje erekcije je jednostavan - potrebno je barem jednom tjedno imati seksualne odnose.

Naravno, što više seksa, to bolje i šansa za gubitak erekcije je manja. Istraživanje je obuhvatilo 989 muškaraca u dobi između 55 i 75 godina koji nisu imali problema s erekcijom na početku istraživanja u odnosu na situaciju nakon pet godina. Zaključak istraživanja bio je da muškarci s erektilnom disfunkcijom puno rjeđe prakticiraju seks od zdravih muškaraca.

Istraživač na Sveučilištu Tampere Juha Koskimaki sa suradnicima proveo je istraživanje na navedenom uzorku muškaraca koji su imali prosjeko godina 59 i četiri od pet sudionika bilo je ili u braku ili u stabilnoj vezi. Stariji muškarci koji prakticiraju seks barem jednom tjedno imaju manje šanse da obole od erektilne disfunkcije nego muškarci koji se seksaju rjeđe, no ni to jednom tjedno nije baš nešto čega bi se trebalo slijepo pridržavati jer što je više seksa, manji je rizik od erektilne disfunkcije.

"Redovne seksualne aktivnosti čuvaju potenciju isto kao što vas fizičke i psihičke aktivnosti održavaju u formi."
Juha Koskimaki
istraživač sa Sveučilišta Tampere, Finska 

Više od polovice ispitanih muškaraca imali su višak kilograma, i blizu polovica njih je imala barem jednu kroničnu bolest.

Za takve muškarce Koskimaki i kolege zaključili su da seks prakticiran manje od jednom tjedno značajno povećava rizik oboljenja od erektilne disfunkcije.

No, istraživanje nije obuhvatilo jednu vrlo važnu  informaciju, naime Koskimaki i suradnici nisu promatrali učinke masturbacije na erektilnu disfunkciju, tako da se prema ovom istraživanju ljekovitost odnosi isključivo na seks, dok masturbacija ostaje sivo područje za koje još uvijek nema podataka.

Kako su neke studije pokazale, masturbacija je kvalitetan način sprječavanja raka prostate, tako da savjet muškarcima u zrelim godinama može biti jedino - potrudite se češće prakticirati seks, no i masturbacija će vam donijeti dobre rezultate.

Muškarci koji imaju manje od jedne jutarnje erekcije tjedno, 2,5 puta imaju više šanse da će imati problema s erekcijom nego oni muškarci koji imaju dvije ili tri jutarnje erekcije tjedno, no istovremeno, imati erekcije svako jutro ne umanjuje rizik od erektilne disfunkcije.

21.09.2008. 22:34:00
http://metro-portal.hr/seksom-protiv-erektilne-disfunkcije/9882/