Metro-portal.hr

objavljeno 04.11.2013. 11:30:00
WTF?!

Seksizam i diskriminacija u tražilicama

Tko u neku internetsku tražilicu nešto utipka automatski dobije prijedloge za preciziranje pojma, ali, neki od prijedloga su uvredljivi i diskriminiraju

Što sve nudi Google za autocomplete
Što sve nudi Google za autocomplete (Screenshot)

Kakve misli i mišljenja mnogi imaju o ravnopravnosti spolova? To zna Google! I svaki korisnik Interneta to može vidjeti. Tko primjerice u tražilicu utipka "woman should" (žene bi trebale), Google mu predloži čudne nastavke: "not work" (ne raditi), "not preach" (ne moliti se), "know their place" (znati gdje im je mjesto), "stay at home" (ostati kod kuće). Slične prijedloge dobit će i u Yahooovoj tražilici.

Tražilice automatski stvaraju prijedloge, kažu u njemačkoj podružnici Googlea na upit Deutsche Wellea. "Pojmovi se automatski generiraju i zasnivaju se na mnoštvu čimbenika, među ostalim učestalosti određenih pojmova na Internetu." Slično to funkcionira i kod Yahooa. "Iza svih tih rezultata pretraživanja stoje matematičke funkcije, takozvani algoritmi, koje automatski stvaraju rezultate i iz kojih nastaju i prijedlozi za kompletiranje pojma", kaže direktor Yahooa za Njemačku Heiko Genzlinger.

Wolfgang Sander-Breuermann je njemački stručnjak za tražilice i suosnivač tražilice Metager. Na jednom primjeru objašnjava kako to funkcionira. "Ako netko utipka 'Angela Merkel', a drugi utipka 'Angela Merkel je glupa', treći automatski dobije kod Angele Merkel ponudu za kompletiranje traženog pojma 'glupa'." Prijedlozi tražilica, dakle, odražavaju ono što mnoštvo korisnika traži, ali u određenom smislu i što mnoštvo misli.

Velik odjek na UN-ovu akciju

Prijedlozi koje Google nudi kod utipkavanja "women should", "girls should" ili "women shouldn't" za UN-ovu organizaciju za ravnopravnost spolova UN Women su seksistički.

Zato je ona pokrenula akciju lijepljenja plakata na kojima se vide žene kojima je preko usta zalijepljena Googleova tražilica s navedenim pojmovima. "Na tražilicama se vidi koliko ima seksizma protiv žena. Bile smo iznenađene i šokirane ponuđenim pojmovima u tražilici", kaže Nanette Braun iz organizacije UN Women. "Ideja je bila da taj šok prikažemo na plakatima."

Otkako je krajem listopada plakat objavljen na Internetu, milijune puta je podijeljen preko društvenih mreža. "Women should" je u SAD-u u međuvremenu među najčešće utipkavanim pojmovima u Google-ovoj tražilici. Očito su mnogi htjeli provjeriti, je li tvrdnja točna. "Po tomu se vidi kako jako je ova kampanja djelovala", kaže Braun. "Htjeli smo ljude prodrmati i mislim da je to ova kampanja učinila."

Kontrolirati ili isključiti?

Wolfgang Sander-Beuermann smatra da je odgovornost na Googleu. On zna da internetski div može spriječiti takve dopune. "To si netko mora pogledati i sve što je seksistično, uvredljivo, kriminalno mora ručno biti izbrisano." Prema navodima Yahooa za Njemačku, oni to i čine. "Ako otkrijemo takve automatski stvorene dopune, koje nisu prikladne, imamo mogućnost ručno ih ukloniti", kaže direktor Genzlinger.

Alternativa je da ponuđači tražilica tu funkciju automatskog dopunjavanja potpuno isključe, kaže stručnjak Sander-Beuermann.

Njegov tim u tražilici Metager odlučio se za tu mogućnost. Ona je na početku također imala funkciju automatskog dopunjavanja. Ali, kad su primijetili da se automatski generiraju uvredljivi prijedlozi dopune, funkcija je isključena. Ni tražilica Ixquick ne nudi automatsko dopunjavanje. Zanimljivo je da njemačka verzija Googleove tražilice ne nudi nikakve pojmove kad se utipka "Frauen sollten", kao ni hrvatska verzija kad se utipka "žene bi trebale".

Automatsko generiranje dopuna može čak biti klevetanje. Prijedlozima dopuna se mogu širiti glasine. Primjer je supruga bivšeg saveznog predsjednika Christiana Wulffa, Bettina Wulff. Ona je sudski zahtijevala od Googlea uklanjanje automatski generiranih pojmova, kod kojih se radilo o glasinama u vezi s njezinom prošlošću. Google je, istina, već u studenom 2012. uklonio osam pojmova, ali presuda još nije donesena jer odvjetnici Bettine Wulff zahtijevaju uklanjanje još nekih pojmova.

U svibnju je njemački Savezni sud presudio da Google mora ukloniti pojmove u vezi s jednim njemačkim poduzećem koje je smatralo da automatski prijedlozi dopuna to poduzeće kleveću. To bi se moglo dogoditi i u slučaju Bettine Wulff.

Piše: DW
04.11.2013. 11:30:00
http://metro-portal.hr/seksizam-i-diskriminacija-u-trazilicama/81418/