Metro-portal.hr

objavljeno 02.06.2011. 15:45:44
BEZ DLAKE NA JEZIKU

Seksizam bez premca: Nobelovac Naipaul žene smatra inferiornim piscima

Žene su sentimentalne i banalne spisateljice i zato ne možemo govoriti o jednakosti s muškarcima, ustvrdio je nobelovac V. S. Naipaul

V. S. Naipaul na dodjeli Nobelove nagrade
V. S. Naipaul na dodjeli Nobelove nagrade (YouTube)

Britanski pisac V. S. Naipaul, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2001., izjavio je kako ne postoji spisateljica koju bi smatrao sebi jednakim piscem, posebno se pritom okomivši na britansku književnicu s kraja 18. i početka 19. stoljeća Jane Austin, koju je nazvao previše sentimentalnom.

Kako piše britanski Guardian  u online izdanju, a prenosi Hina, Naipaul je u intervjuu za Kraljevsko geografsko društvo (Royal Geographic Society) na pitanje je li ikad u nekoj ženi pronašao svoju književnu istoznačnicu, izjavio da su žene "prilično različiti" pisci, te ustvrdio kako kod čitanja nekog teksta već u prvim odlomcima lako može razlučiti je li tekst napisala žena ili muškarac.

"Čitam neki tekst i već nakon jednog ili dva odlomka znam je li riječ o ženi ili ne. Za mene je to dokaz nejednakosti". Razlog tome je ženska sentimentalnost, sužena percepcija svijeta, smatra taj pisac trinidadskog podrijetla, često proglašavan najvećim živućim engleskim romanopiscem.

"Žena, neizbježno, ne drži sva četiri stupa kuće, što se također odražava i na njezino pisanje", izjavio je. I inače poznatome po svojim glasno izražavanim stajalištima, Naipaulu kritika žena pisaca nije strana. Tako se već ranije okomio na vodeće indijske spisateljice optuživši ih za "banalnost" kada je u pitanju njegova omiljena tema britanske kolonijalne ostavštine.

02.06.2011. 15:45:44
http://metro-portal.hr/seksizam-bez-premca-nobelovac-nipaul-zene-smatra-inferiornim-piscima/59632/