Metro-portal.hr

objavljeno 09.10.2016. 08:01:00
KOMENTAR

Seksističke gadarije Donalda Trumpa

Tko god se hvali seksualnim napastovanjima žena, nema što tražiti u Bijeloj kući. Donalda Trumpa bi najnoviji seksistički skandal definitivno mogao stajati predsjedničke kandidature, smatra Ines Pohl

Što je ovaj lik u stanju izjaviti ...
Što je ovaj lik u stanju izjaviti ... (Gage Skidmore)

Već je mnogo toga napisano i rečeno oko toga kako je moguće da Donald Trump usprkos svojim seksističkim ispadima nailazi na toliko odobravanja. Ja sama sam posljednjih mjeseci diljem Amerike mnoge žene pitala ne osjećaju li se uvrijeđenima, napadnutima i poniženima zbog njegovih riječi. I od akademski obrazovnih, mladih, starih, nezaposlenih, učiteljica, liječnica i poslovnih žena uvijek iznova dobivala odgovor: „Ma on to ne misli tako". Ili čak: „Ono što nam treba je ponovno jedan jaki muškarac u Bijeloj kući". Ili: „Važnije je ono što čini a ne ono što govori".

Kontra gender-ludilu

Poznati psiholozi su se već odavno pozabavili ovim fenomenom u brojnim esejima. Oni su Trumpa opisali kao posljednjeg bijelca koji nije oslabljen kroz svo to gender-ludilo i političku korektnost. Kao posljednjeg uzora za muškarce i nadu da još ipak nije sve izgubljeno za jači spol. Za poneku ženu je Trump u ovom svijetu anti-erotskog izjednačavanja svega i svačega, navodno utjelovljenje neispunjenih žudnji.

Ovim apsurdnim tezama bi sada, nadam se, trebao doći kraj. Sada bi napokon trebalo postati jasno da Trumpova slika žene nema veze s muškošću nego isključivo sa seksističkom odvratnošću.

Video na stranicama Washington Posta

Dnevnik Washington Post je objavio video u kojem je dokumentiran jedan Trumpov razgovor iz 2005., kratko nakon vjenčanja sa sadašnjom suprugom Melanijom. Ono što se čuje ne ostavlja baš puno prostora za pogrešne interpretacije. Nitko sada zaista ne može tvrditi da su izjave izvučene iz konteksta ili da je Trump samo zbijao šale. „Navalio sam na nju ali nisam uspio. Priznajem, pokušao sam ju po***bati, bila je udana", priča Trump.

Odvratna zloupotreba moći

No najodvratniji je dio u kojem se Trump otvoreno hvališe svojom moći i statusom koji mu, po njegovom uvjerenju, dopuštaju sve. „Kada si zvijezda dopuste ti da im radiš sve. Hvatati ih za p...ku. Sve."

Dosad su još postojali razlozi zbog kojih bi netko podržao Trumpa kao nekoga tko dolazi sa strane i koji će se napokon zauzeti za one koji smatraju da ih je Washington ostavio na cjedilu. Mnogi su se nadali da će poslovni čovjek Trump zemlju izvući iz političke močvare i povesti je prema naprijed.

Bez razumijevanja

No tko god nakon ovog videa Trumpa dalje podržava, surađuje s podlim seksistom koji žene svodi na puki objekt požude i koji se hvali time da nad ženama slobodno vrši seksualno nasilje. Za sve to se ne može i ne smije imati razumijevanja.

Vrlo je vjerojatno da ovaj video dokaz fanatične pobornike Donalda Trumpa neće odvratiti od toga da 8. studenog ipak upravo njemu daju svoj glas. No o izboru će odlučiti onih osam do deset posto birača koji su još uvijek neodlučni. I koji bi nakon ovog vikenda konačno trebali biti svjesni koji pogubni signal za kćeri i unuke u ovoj zemlji bi bio kada bi ovakav čovjek pobijedio protiv jedne kandidatkinje.

Piše: Ines Pohl/DW
09.10.2016. 08:01:00
http://metro-portal.hr/seksisticke-gadarije-donalda-trumpa/100641/