Metro-portal.hr

objavljeno 22.05.2010. 19:06:31
PRIJENOS OVLASTI

Šeks: Ustavne promjene bit će usvojene do 15. srpnja

U Ustav će biti ugrađena odredba po kojoj će za uspjeh referenduma o pristupanju EU-u biti dovoljna potpora većine onih koji izađu na referendum

Vladimir Šeks ustavne promjene
Vladimir Šeks ustavne promjene (Boris Kovačev/Cropix)

Ustavne promjene, koje proizilaze iz priprema za članstvo Hrvatske u Europsku uniju, bit će donesene i usvojene do 15. srpnja ove godine, najavio je danas potpredsjednik hrvatskog Sabora i predsjednik Odbora za Ustav Vladimir Šeks u izlaganju na simpoziju "Ustavne promjene RH i Europska unija" održanom na splitskom Pravnom fakultetu pod pokroviteljstvom Vlade RH.

Šeks je istaknuo da će u Ustav biti ugrađena odredba po kojoj će za uspjeh referenduma o pristupanju Europskoj uniji biti dovoljna potpora većine onih koji izađu na taj referendum. Dodao je kako se takva odredba "mnogima neće svidjeti".

Šeks je posebice naglasio kako će proturječna tumačenja izazvati one odredbe ustavnih promjena koje će regulirati prijenos ustavnih ovlasti na institucije EU, te će to pokrenuti pitanja radi li se o "gubitku suverenosti".

Pojasnio je kako će se u ustavnim promjenama posebnim člankom "dodatno naglasiti da RH ne pristupa bilo kakvoj organizaciji na koju prenosi neke od svojih ovlasti, već upravo takvoj koja štuje i štiti najviše vrijednosti europskog zajedništva i na njima se zasniva". Po Šeksovom mišljenju, rasprave o "gubitku" suverenosti ulaskom u EU mogu se izbjeći izgradnjom svijesti o tzv. "zajedničkom vršenju suverenosti".

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec je u svojem izlaganju kritizirala raniji prijedlog amandmana o ustavnim promjenama kojim bi se omogućila dva glasa za pripadnike nacionalnih manjina.

Objasnila je da kada hrvatski Ustav govori o narodu "onda se po postavkama državnog prava misli na hrvatski državni narod, to jest na sumu svih hrvatskih državljana neovisno o etničkoj ili nacionalnoj pripadnosti" te bi se ustavno-pravnim priznavanjem dva glasa za pripadnike određene skupine, odnosno nacionalne manjine, "ukinuo građanski supstrat" i to po etničkom principu.

Prof. dr. Slaven Letica je svoje izlaganje naslovio s "Veleizdaja i zarobljavanje države u hrvatskom i europskom pravu". Predložio je da se Ustavom utvrdi kaznena odgovornost predsjednika države, premijera i ministara. Svoj istup Letica je zaključio apelom: "Ne okrećimo leđa Hrvatskoj".

Za cjelodnevnog trajanja simpozija su iznošena stručno-pravna tumačenja zakonodavstva koje Hrvatska mora prilagoditi pravnim stečevinama EU. Među ostalim, bilo je i prijedloga da se Ustavom precizno reguliraju prava lokalne uprave i samouprave u Hrvatskoj. (hina/metro-portal)

22.05.2010. 19:06:31
http://metro-portal.hr/seks-ustavne-promjene-bit-ce-usvojene-do-15-srpnja/40661/