Metro-portal.hr

objavljeno 21.12.2009. 21:45:40
ZAHTJEV PREDSJEDNIKU

Šeks traži odlikovanje Jadranke Kosor zbog borbe protiv korupcije

Kao velike Kosoričine zasluge ističu se zaštita branitelja, deblokada pregovora, a posebno borba protiv korupcije

(Goran Mehkek/Cropix )

Kako prenosi Večernji list, potpredsjednik Sabora i HDZ-a te predsjednik Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Vladimir Šeks, predsjedniku Stjepanu Mesiću predložio je da odlikuje premijerku Jadranku Kosor visokim odličjem Velereda kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

Iz Ureda predsjednika potvrdili su da je prijedlog stigao i da je u proceduri.

Iako je na mjestu predsjednice Vlade tek pola godina, Šeks kaže da je Kosor to zaslužila na trima razinama djelovanja. Predsjednik Sabora ističe njezino "nezamjenjivo djelovanje u zaštiti prava branitelja i svih ugroženih skupina u društvu te borbu na prevenciji protiv zloporabe droga i nasilja u društvu i obitelji". Šeks navodi i deblokadu pregovora sa Slovenijom i ubrzanje procesa ulaska u Europsku uniju.

No, kao glavni razlog ističe se to što je kao predsjednica Vlade pokazala da je "istinski i beskompromisni borac protiv korupcije i organiziranog kriminala'', a izabrana je i za osobu i političarku godine.

Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom inače je treće odlikovanje RH po važnosti, a ustanovljen je 10. ožujka 1995. godine. Uručuje se dostojanstvenicima, visokim državnim dužnosnicima i čelnicima međunarodnih organizacija za njihov doprinos međunarodnom ugledu i položaju Republike Hrvatske, hrvatskim i stranim predsjednicima parlamenata i vlada za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske, izgradnji i napretku Republike Hrvatske.

21.12.2009. 21:45:40
http://metro-portal.hr/seks-trazi-odlikovanje-jadranke-kosor-zbog-borbe-protiv-korupcije/29120/