Metro-portal.hr

objavljeno 16.10.2016. 18:03:00
DRIPCI

Seks skandali u svijetu visoke politike

Tvrdnje da je republikanski predsjednički kandidat Donald Trump seksualno napastvovao nekoliko žena na naslovnicama su svjetskih medija, ali to nije ništa novo u svijetu gdje se seks i politika često isprepliću

Strauss-Kahn je priča za sebe ...
Strauss-Kahn je priča za sebe ... (Arhiva)

Politika, preciznije moć i seks idu ruku pod ruku, no ima likova kojima jednostavno nikad nije dosta - pa onda dođu na naslovnice ...

Dominique Strauss-Kahn

Direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn, u to doba najveći favorit na francuskim predsjedničkim izborima, uhićen je u svibnju 2011. u New Yorku pošto je optužen da je pokušao silovati hotelsku sobaricu.

Slučaj je riješen nagodbom u građanskoj parnici, ali je Straussa-Kahna afera koštala posla u MMF-u i uništila mu svaku nadu da će postati predsjednik. Strauss-Kahn izgubio je obraz i na prošlogodišnjem suđenju u Francuskoj, optužen za svodništvo i sudjelovanje u lancu prostitucije.

Iako je priznao sudjelovanje u seksualnim zabavama, sud je prihvatio da Strauss-Kahn nije mogao znati da su te žene prostitutke i oslobodio ga. Ali su mu njegove grabežljive seksualne navike nepovratno uništile ugled.

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi desetljećima je uživao u statusu živopisnog talijanskog premijera, medijskog tajkuna i vlasnika AC Milana. Njegove seksualne 'bunga bunga' zabave bile su javna tajna. U probleme sa zakonom došao je pošto je otkriveno da je jedna sudionica zabave, plesačica Karima El Mahrug, poznata kao 'Ruby, kradljivica srca', bila maloljetna i da joj je Berlusconi plaćao za usluge.

U lipnju 2013. osuđen je na sedam godina zatvora za plaćanje seksa s maloljetnom prostitutkom i zloupotrebu dužnosti jer je prethodno Ruby pokušao izvući iz zatvora u koji je dospjela zbog krađe.

Berlusconi se žalio i u drugom stupnju je oslobođen.

Bill Clinton

Američki predsjednik Bill Clinton prvo je negirao da je imao aferu s pripravnicom u Bijeloj kući Monicom Lewinsky, ali je kasnije pritisnut dokazima priznao 'nepriličan odnos'. Zbog tog skandala, ali zbog laganja istražnim tijelima, a ne zbog nevjere, pokrenut je proces za njegov opoziv.

Zastupnički dom Kongesa glasao je za opoziv, ali je Clintona spasio Senat.

Donald Trump prošli je tjedan pred lice javnosti doveo tri žene koje tvrde da ih je Clinton tijekom političke karijere napastvovao. Te optužbe nisu nove, Clintona prate već desetljećima, ali ništa mu nije dokazano niti je zbog njih pokrenut bilo kakav postupak.

Moshe Katzav

Izraelski predsjednik Moshe Katsav osuđen je 2011. na sedam godina zatvora zbog silovanja, seksualnog napastvovanja i ometanje pravde. U skandalu koji je uzdrmao Izrael, Katsav je osuđen za silovanje dviju suradnica dok je bio ministar turizma devedesetih godina prošlog stoljeća.

Katsav, koji je bio izraelski predsjednik od 2000. do iznuđene ostavke 2007., i dalje tvrdi da je nevin. Početkom ove godine odbijen mu je zahtjev da ga se pusti na uvjetnu slobodu. 

Jacob Zuma

Južnoafričkom predsjedniku Jacobu Zumi, izabranom 2009., sudilo se za silovanje prije nego što je preuzeo tu dužnost. Na suđenju 2006. tvrdio je da je spolni odnos s 31-godišnjom obiteljskom prijateljicom bio obostrano dobrovoljan i oslobođen je optužbe.

Zuma je u to doba bio predsjednik nacionalnog vijeća za borbu protiv AIDS-a i izazvao je nevjericu izjavom da se nakon seksa bez zaštite otuširao i tako izbjegao moguću zarazu HIV-om. Zbog toga je i do danas povremeno predmet podsmijeha u novinskim karikaturama. 

16.10.2016. 18:03:00
http://metro-portal.hr/seks-skandali-u-svijetu-visoke-politike/100801/