Metro-portal.hr

objavljeno 05.01.2010. 15:31:08
BOLJE DA SE NE BRUKA

Šeks: Sanader u Saboru ne bi izdržao nasrtaje oporbe

Drugi čovjek uzdrmane Hrvatske demokratske zajednice smatra da jučerašnja situacija u sjedištu stranke nije bila dramatična već vrlo odgovorna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandra Šimunović/CROPIX)
Potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks ponovio je danas da je povratak u Sabor stvar procjene Ive Sanadera, ali i ocijenio da bi povratak u saborske klupe za Sanadera bio neodrživ, jer bi bivši premijer vrlo teško mogao podnijeti nasrtaje oporbe.

"Mislim da bi njegov položaj bio teško izdrživ, zapravo neodrživ kraj pozicije u kojoj bi se našao našao izložen nasrtajima oporbe te da bi vrlo teško mogao podnositi tu svoju situaciju. No, to je stvar njegove procjene i procjene svih okolnosti aktiviranja mandata", rekao je Šeks novinarima nakon sastanka čelnika stranaka vladajuće koalicije u Banskim dvorima.

Šeks ne vjeruje u mogućnost da će dio HDZ-ovih zastupnika odanih Sanaderu pokušati opstruirati parlamentarnu većinu. "Nakon jučerašnjih odluka u Predsjedništvu stranke bilo je razgovora i dogovora sa svim zastupnicima i predsjednicima županijskih odbora i ne vjerujem da bi više od dva ili tri zastupnika mogla opstruirati odluke Predsjedništva stranke. Kad bi ti to i učinili, pitanje je bi li to imalo ikakvog efekta, osim na pukoj verbalnoj razini", ocijenio je Šeks.

Ponovio je da je izbjegnuta bilo kakva parlamentarna, a time i državna kriza, te da ne postoje pretpostavke za prijevremene parlamentarne izbore.

"Praktično govoreći, ta moguća frakcija kod zastupnika HDZ-a ni u minimalnoj mjeri ne može ugroziti ni koaliciju, ni vladu", rekao je Šeks.

Kazao je i da situacija u HDZ-u jučer nije bila dramatična. "Bilo je samo vrlo odgovorno. U tih devet sati trebalo je donijeti odluke na užem predsjedništvu, koje se sastoji od predsjednice stranke, zamjenika predsjednice, šest potpredsjednika i glavnog tajnika. Uže predsjedništvo bilo je čvrsto i jedinstveno, kako u pogledu dijagnoze, tako i u pogledu primijenjene terapije", rekao je Šeks te dodao da su "dijagnozu i terapiju" jednoglasno podržali i predsjednici svih županijskih organizacija HDZ-a.

"Najveći dio onih koji su bili namamljeni, izmanipulirani i prevareni shvatio je svoju zabludu. Ovih nekoliko preostalih to će ovih dana i sami shvatiti i razumijeti", rekao je Šeks, ističući da su vladajuća koalicija i vlada stabilne, a "neuspjeli i nepodobni pokušaj političkog puča osujećen, ugušen i spriječen". (hina/metro-portal)

05.01.2010. 15:31:08
http://metro-portal.hr/seks-sanader-u-saboru-ne-bi-izdrzao-nasrtaje-oporbe/30042/